Hirdetés

Gyilkolja az akkumulátort a Xiaomi 200 wattos gyorstöltése



|

Súlyos árat követel a rekorddöntés.

Hirdetés

Márciusban írtuk meg először,  hogy a Xiaomi minden eddiginél gyorsabb, 200W-os gyorstöltéssel rukkolhat elő. A kínai gyártó végül májusban leplezte le az új megoldást, egy látványos Twitter-poszttal demonstrálva, hogy a szélsebes technológia 8 perc alatt képes 0-ról 100-ra pumpálni egy 4000 mAh-s telefont.

A rekord láttán viszont sokakban felmerült a kérdés, hogy hosszabb távon vajon mennyire károsítja az akkumulátort ez a nagy sietség. Erre végül maga a Xiaomi adott választ a márka Weibo-oldalán, s ahogy arra számítani lehetett, a 200W-os töltésnek bizony komoly ára van a telepek teljesítményére nézve.

Hirdetés

A gyártó ugyanis azt közölte, hogy a 200W-os eljárással 800 töltési ciklus alatt nagyjából 20%-ot eshet az akku kapacitása. A 800 ciklus elérése pedig átlagos használat mellett kb. két évbe telik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 4000 mAh-s telefon esetében 24 hónap után már csak 3200 mAh-val számolhatnak a felhasználók.

Ez az amortizáció pedig nem éppen bizalomgerjesztő, a Xiaomi viszont azzal nyugtatja a vásárlókat, hogy még így is túlteljesítik a kínai szabályozást, ami 400 töltési ciklus után minimum 60%-os kapacitást ír elő a gyártóknak.

Azt a cég természetesen már nem teszi hozzá, hogy a kínai követelmény kifejezetten enyhének mondható, hiszen a felhasználók manapság már egyre tovább ragaszkodnak a drágán vett készülékeikhez, melyek ráadásul tömve vannak olyan energiaigényes funkciókkal, mint az 5G, vagy a 120 Hz-es kijelzők.

Nem a Xiaomi viszont az egyetlen gyártó, akiknek nem sikerült megcáfolni a fizika törvényeit: a rivális Oppo tavaly mutatta be a saját, 125 W-os megoldását, ami 800 ciklus alatt szintén kb. 20%-kal gyengíti a telepeket. A cég visszafogottabb, 65W-os töltői viszont ugyanennyi használat után csak 9%-kal rövidítik meg az aksik élettartamát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.