Hirdetés

Hajtogatható iPhone-on dolgozik az Apple



|

Úgy tűnik, az Apple sem maradhat le a legújabb mobilos divathullámról, egy szabadalmi beadvány alapján dolgozik a hajtogatható kijelzős iPhone-on.

Hirdetés

Lássuk be, a hajtogatható kijelzős mobilok divatja egyelőre eléggé felemás. Néhány gyártó próbálkozott egyelőre azzal, hogy valóban kiadjon ilyen készülékeket, közülük talán a Samsung igyekszik legjobban ezen a téren, de az is tény, hogy mostanáig nem lett igazán nagy áttörés a technológia, legalábbis nem rohannak tömegek a boltokba ilyen telefonokat felhalmozni. De hátha megint az Apple lesz az erőnyerő... vagy csak húzza mindenki agyát.

Hirdetés

Egy szabadalmi beadványban ugyanis rábukkantak egy olyan Apple eszköz leírására és sematikus ábráira, amely egyértelműen egy hajlékony kijelzős, összehajtható dizájnt alkalmazó mobilra utal. Ráadásul érdekes, hogy az eddigi próbálkozókhoz képest ez a terv egy érdekes, egyedi funkciót is sejtet.

A "hajtogatós iPhone" ugyanis nem teljesen a mértani közepén hajlik meg, összecsukott állapotban ugyanis a kijelző egy vékony csíkja látható marad a felhasználó felé. A hajlékony panel ilyenkor a Galaxy Fold modellekhez hasonlóan a mobil belső oldalán marad, de a kilátszó csík képes alapvető információkat megjeleníteni, például szöveges üzeneteket és ikonokat. Ezt a részt a felhasználó külön is feloldhatja és alapvető érintős műveleteket is végezhet itt, például hívást indíthat vagy fogadhat a készülék kinyitása nélkül.

Az egyik ábra szerint a telefon külső oldalán is van egy kis érintőkijelző, amely további vezérlőeszközöket jeleníthet meg - tehát egyelőre úgy tűnik, hogy két helyen is kezelni lehet az összecsukott mobilt olyasmi felületen, mint amilyen a legújabb MacBook Pro gépek TouchBar-ja.

Természetesen a beadvány egyáltalán nem jelenti azt, hogy az Apple most azonnal ráugrik a hajtogatós trendvonatra, az amerikai vállalat sok más versenytársával együtt folyamatosan azt a gyakorlatot folytatja, hogy egy tonna szabadalmat védet le olyan eszközökre, amelyek az aktuális divat vagy épp a várható technológiai fejlődési irányok szerint akár jó ötletnek is tűnhetnek, de aztán akár hosszú évek is eltelhetnek addig, amíg kézzel fogható modell lesz a tervekből. Sőt, nagyon sok esetben nem is lesz belőlük semmi.

Azon viszont azért el lehet fantáziálni némelyest, hogy mit okozhat a hajtogatós mobilok szegmensében az Apple belépése. A cég már sokszor vitt sikerre olyan termékeket, amelyek az almás logós változatok előtt is léteztek, de valahogy mégis az Apple-változat indította el a mindenki által ismertté és közkedveltté válás útján ezeket az eszköztípusokat. Érdemes például magára az okostelefonra gondolni, ilyen is volt már az első iPhone előtt, mégis ez a modell kellett ahhoz, hogy geekek furcsa játékszere helyett népkészülékként gondoljon rá mindenki. Ugyanígy történt aztán a tabletek piacán az első iPad megjelenésekor.

Szóval lehet, hogy ha az Apple majd egyszer tényleg beszáll a hajtogatós mobilok világába, az emberek a most még gyanakodva vizsgált termékkategóriát hirtelen zsákszámra kezdenék vásárolni. Meglátjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.