Hirdetés

Hamarosan a szemünkkel is kezelhetjük majd az iPhone-t és az iPadet



|

Az Apple számos akadálymentesítési célú fejlesztéssel készül az operációs rendszereiben, még a zenét is átélhetővé teszik a siketek számára.

Hirdetés

Egy Joe Devon nevű blogger kezdeményezésére még 2012-ben került bevezetésre a Global Accessibility Awareness Day, vagyis a globális akadálymentesítési nap, amelyet minden május harmadik csütörtökén ünneplünk, így az idén május 16-ára esett. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális eszközök és szolgáltatások hozzáférhetővé tételére a fogyatékkal élők számára, hiszen a mai világban ez sem kevésbé fontos, mint a közterületek és intézmények fizikai akadálymentesítése.

A neves alkalomra így általában a nagyobb tech cégek is bejelentésekkel készülnek, amiből az új hozzáférhetőségi kontrollerrel nevező Microsoft mellett az Apple sem maradt ki, számos újdonságot villantva a nagyközönségnek.

Hirdetés

A cupertinóiak egy hosszú blogposztban számoltak be a legújabb akadálymentesítési ötleteikről, melyek közül a leglátványosabbnak az iPhone és az iPad szemmel történő vezérlése ígérkezik. A gépi tanuláson alapuló funkció az előlapi kamerát fogja használni a tekintet követéséhez, így egy néhány másodperces kalibrálással mindenféle külső eszköz nélkül aktiválható lesz. A valamikor az év során befutó megoldás minden iOS-es és iPadOS-es alkalmazásban működni fog, a használatakor keletkező adatok pedig sosem hagyják el a készüléket.

A másik érdekes fejlesztés a siketeket és a nagyothallókat célozza: ők a Music Haptics funkciónak köszönhetően az iPhone-ba épített rezgőmotor, a Taptic Engine segítségével fizikailag érezhetik majd az Apple Musicon és akár más alkalmazásokon keresztül lejátszott zenéket. A Taptic Engine ehhez "ütemeket, textúrákat és kifinomult" rezgéseket generál a dalok hangjához igazítva. A Music Hapticshez az Apple elérhetővé tesz egy alkalmazásprogramozási felületet (API), amivel külsős fejlesztők is beépíthetik a funkciót az appjaikba.

A hangoknál maradva a beszédbeli nehézségekkel küzdő felhasználók a jövőben különféle rövid hangokat (pl. hümmögés, morgás) is rendelhetnek a Siri-parancsokhoz, így ezekkel is irányíthatják majd a készüléküket, illetve a beszédfelismerés is sokoldalúbbá válik az atipikus beszéd kezelésével, gépi tanulást használva az egyedi beszédminták feldolgozásához.

Mindezeken túl az Apple egy új funkcióval igyekszik majd csökkenteni a mozgó járművekben bekövetkező rosszulléteket az eszközei használatakor, a CarPlay autós rendszer hangparancsokkal is vezérelhetővé válik és a Vision Pro Headseten futó visionOS operációs rendszer is kap néhány új akadálymentességi funkciót, köztük az elő feliratokkal, amelyek például a FaceTime-hívások közben segítik a siketeket és a nagyothallókat.

Ezek pedig csak a legérdekesebb újdonságok, az év során debütáló hozzáférhetőségi fejlesztések teljes listáját az Apple Newsroom felületén böngészheted.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.