Hirdetés

Hatalmas összeget követeltek a MediaMarktot megtámadó hackerek



|

Zsarolóvírusos támadás áll az áruházlánc online rendszerének megbénulása mögött.

Hirdetés

Napok óta elérhetetlen a MediaMarkt magyarországi webáruháza, a vásárlókat egy rendkívüli tájékoztatás fogadja néhány alapvető információval a rendelésekről és a termékek visszavételéről.

A cég már a leállás napján közölte, hogy a problémák mögött egy nemzetközi kibertámadás áll, most pedig már többet is tudni a történtek hátteréről.

A Bleeping Computer arról adott hírt, hogy a 13 országban jelen lévő áruházláncot zsarolóvírusos támadás érte, az elkövetők pedig eleinte 240 millió dollárt (76,6 milliárd forintot) követeltek a zárolt adatok feloldásáért, ám később egy "jóval alacsonyabb" összegre módosították a váltságdíjat.

Hirdetés

Az akció során a nyáron felbukkant Hive ransomware-t, használták, amivel az Egyesült Államokban több kórházat is megtámadtak a közelmúltban.

A program terjedésének megfékezésére a MediaMarkt leállította a cég német és holland szervereit, de a helyi boltokra is hatással volt a támadás, ennek tudható be, hogy hazánkban sem elérhető a webáruház. Egy Twitteren felbukkant, állítólagos belsős e-mail szerint összesen 3100 szervert érintett a vírus.

A MediaMarkt jelenleg a hatóságokkal együttműködve dolgozik a károk elhárításán, arról pedig nincs információ, hogy kifizetik-e a váltságdíjat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.