Hirdetés

Hathatott az uniós nyomás, kikerülhet a Teams a Microsoft Office-ból



|

A redmondi óriás visszavonulót fújhat a trösztellenes vádak elől.

Hirdetés

A Microsoft már többször is kihúzta a gyufát az Európai Uniónál azért, mert a Windowshoz kapcsolva terjesztett bizonyos szolgáltatásokat: a tisztességes verseny jegyében az EU illetékesei korábban a Windows Media Player és az Internet Explorer alapértelmezésének megszüntetését is rákényszerítették az amerikai vállalatra.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a rivális Slack panasza nyomán az Európai Bizottság most egy újabb formális nyomozást készül indítani a redmondiak ellen, amiért azok az Office irodai programcsomag részeként terjesztik a Microsoft Teams videokonferencia-platformot. A jelek szerint azonban a cég nem várja meg ezt, és önként visszavonulót fúj.

Hirdetés

A Financial Times értesülése alapján legalábbis a Microsoft beleegyezett, hogy a Teams nélkül is megvásárolhatóvá teszi az Office-t, azt viszont az üzleti lap sem tudja, hogy ez milyen formában fog megvalósulni. A cikk szerint az erről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, a megállapodás pedig nem biztos.

"Nagy technológiai vállalatként tudatában vagyunk az EU-ban betöltött felelősségünknek. Továbbra is együttműködünk a bizottsággal a vizsgálat során, és nyitottak vagyunk az olyan pragmatikus megoldásokra, amelyek eloszlatják a bizottság aggályait és az ügyfelek érdekeit szolgálják."

- kommentálta a hírt az FT-nek a Microsoft. A Slack még 2020-ban tett bejelentést a Microsoft ellen, az Európai Bizottság pedig azóta előzetes vizsgálatot folytat a Teams ügyében. A régóta elérhető videochates szoftverek jelentősége a pandémia éveiben nőtt meg igazán, amikor is a kényszerű távmunka miatt megugrott az az igény az efféle szolgáltatások iránt.

Amennyiben a Microsoft valóban rugalmasságot mutat, abban annak is szerepe lehet, hogy a vállalat egy másik, nagy jelentőségű trösztellenes ügy miatt is tárgyalásban van a bizottsággal: a redmondiak 2022 januárja óta próbálják felvásárolni az Activision-Blizzard játékfejlesztő/kiadót, ám az üzletre eddig az EU-ban, az USA-ban és az Egyesült Királyságban sem bólintottak rá a versenyjogi hatóságok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.