Hirdetés

Hekkerek csaptak le egy népszerű sörgyártóra - több főzdében is leállt a termelés



|

A kiberbűnözők váltságdíj reményében indították a támadást az 1871 óta működő Duvel ellen.

Hirdetés

Ahogyan azt már a korábbi statisztikák is alátámasztották: jelentősen megnövekedett az elmúlt években a kibertámadások száma, még az egyre fejlődő biztonsági és védelmi eljárások ellenére is aktívan, mit több, sikeresen tevékenykednek az online bűnözők. A helyzetet pedig még aggasztóbbá teszi azon tény, miszerint senki sem lehet teljesen biztonságban. Lényegében bárkit betalálhatnak a kiberbűnözők, akik általában váltságdíjat követelnek, fontos fájlok zárolásával, törlésével fenyegetőznek.

Egy ilyen kibertámadás áldozatául esett most a neves belga sörgyártó, a Duvel is, amely ellen szintúgy váltságdíj reményében indítottak támadást a hekkerek.

Hirdetés

Mint ahogyan az a BBC beszámolójából kiderült, egészen pontosan öt üzem került veszélybe, emiatt pedig a vállalat radikális lépésekre kényszerült: négy Egyesült Államokban, illetve egy Belgiumban található főzdéjében is le kellett állítania a termelést, utóbbiban azonban viszonylag hamar újraindulhattak a munkálatok.

A támadást illetően a cég közleményéből kiderült, hogy:

"Az informatikai rendszerbe épített parancsrendszerek és riasztók is jól működtek, így az IT-részleg azonnal értesült a támadásról."

Ezáltal a szervereket is azonnal leállították, ezért is szünetelt az érintett üzemekben a gyártás. Az 1871-ben alapított vállalat egyébként nem csak a Duvel sörök készítéséért felel: a Chouffe, a Vedett és Liefmans gyártása is hozzá tartozik. 2022-ben 583 millió eurós árbevételt produkált a cég, mintegy 230 millió liter sört állított elő. Azt, hogy a mostani támadás pontosan mennyire befolyásolja termelést, egyelőre nem tudni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.