Hirdetés

Hiába a hatalmas tiltakozás, a Reddit tovább szigorít a szabályokon



|

A napokban több fórum is elérhetetlenné vált, a szervezők pedig folytatnák is a tüntetéseket, de az üzemeltető komoly retorziót lengetett be.

Hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hét elején néhány napra elérhetetlenné vált a Reddit számos fóruma. A több mint 400 millió felhasználóval büszkélkedő oldal adminisztrátorai azért döntöttek így, mert az oldal vezetősége bejelentette, hogy mostantól komoly pénzeket szednek majd azért, hogy külső fejlesztők hozzáférjenek a Reddit API-hoz.

A Reddit API (alkalmazásprogramozási rendszer) nélkülözhetetlen számos funkció működéséhez. Ezzel dolgozik több tízezer automatizált bot a különböző fórumokon, amelyek megkönnyítik a felhasználók életét, de erre épülnek azok a 3rd party alkalmazások is, amelyeket a Reddit app helyett töltenek le a felhasználók, mert extra funkciókat kínálnak moderációba, kezelhetőségben, hozzáférhetőségben. A legnagyobb ilyen app az iOS-es Apollo, melynek üzemeltetője elmondta, évi 20 millió dollárjába kerülne, hogy kifizesse az új adót, amit most vetnek ki.

Hirdetés

A Reddit vezetősége nem akart párbeszédet kezdeményezni a változtatásokról, nagyon szűk határidőt szabtak az átállásra, ezért is kezdtek tiltakozásba a felhasználók. Rengeteg nagy subreddit borult sötétségbe két napra, felhasználók milliói kerülték az oldalt, de a jelek szerint nem sikerült elérni a céljaikat. Steve Huffman, a Reddit alapítója és ügyvezetője szerint az API célja egyáltalán nem az, hogy külsős alkalmazásokat kiszolgáljon, és szerinte ezek nem adnak hozzá annyit a platform élvezeti értékéhez, mint amennyibe kerülnek a Redditnek.

"Hajlandóak vagyunk együtt dolgozni azokkal, akik kompromisszum-képesek, és változtatni az átmeneti perióduson. De kellenek a határidők, hogy az emberek - beleértve minket is - elkezdjenek ezzel foglalkozni. Egyszerűen nem életszerű, hogy ez folytatódjon... nagyon régóta élvezték a rendszer előnyeit. Ezek az emberek milliókat kerestek. Ezek nem jótékonysági dolgok, vagy hobbi projektek: milliókat kerestek vele a fejlesztők."

Huffman azt is elmondta, hogy a két napos bojkott anyagi szempontból nem ütötte szíven őket, nem volt hatalmas kiesés a platformon. Számos subreddit moderátorai azonban belengették, hogy amíg nem változtat a Reddit az új szabályozáson, addig zártak is maradnak, vagy rendszeresen lekapcsolják az elérést. Erre a platform üzemeltetője fenyegetéssel reagált: ha a moderátorok nem képesek egy egy nyitott, biztonságos közeget fenntartani, akkor egyszerűen eltávolítják őket, és másokat neveznek ki.

Ezek az emberek évek óta bábáskodnak az egyes közösségek fölött, a saját szabadidejüket áldozva erre, mindenféle anyagi kompenzáció nélkül, a platform üzemeltetői most mégis rajtuk akarnak példát statuálni.

A Reddit egyébként az új szabályozás értelmébejn 12 ezer dollárt számlázna ki a külsős appok üzemeltetőinek 50 millió interakció (API hívás) után. Ilyenből az említett Apollo 7 milliárdot generál havonta. Ez az ár egyébként jóval barátságosabb, mint amit a Twitter bevezetett, ők 42 ezer dollár kérnek, a képmegosztó Imgur azonban mindössze 166 dollárt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.