Hirdetés

Hiába figyelmeztették Banksyt, mégis hagyta meghackelni az oldalát



|

Több százezer dollárt csalt ki egy vásárlóból a művész honlapját feltörő hacker, pedig többször is értesítették az üzemeltetőt a honlap sérülékenységére.

Hirdetés

Az elmúlt napokban egy tanulságos eset bizonyította, hogy még akkor is érdemes duplán (vagy triplán) tájékozódni a nagyobb összegű internetes vásárlások előtt, ha egy hitelesnek tűnő helyen akadunk a portékára.   

A világhírű graffitiművész, Banksy honlapját ugyanis meghackelte egy szemfüles csaló, akinek sikerült eladnia egy hamis festményt a hivatalos felületen. A hamisítványt NFT-ként, azaz nem helyettesíthető tokenként bocsátotta árverésre, ami már eleve gyanús lehetett volna, mivel Banksy sosem adott még ki ilyet.

Hirdetés

Egy elhamarkodottan kattintó gyűjtő azonban felült a trükknek, és 336 000 dollárt fizetett a festményért abban a tudatban, hogy lecsapott a sztárművész első NFT-jére. A dolog végül úgy-ahogy happy enddel zárult, mert az elkövető (vélhetően a lebukástól tartva) visszautalta az összeget, így a sértett "csak" az 5000 dolláros tranzakciós díj nyomát ütheti bottal.

Az elárverezett kamufestmény.

Azóta viszont egy újabb fejlemény látott napvilágot, ami még súlyosabbá teszi Banksy és csapata mulasztását. Egy amerikai biztonsági szakértő, Sam Curry hozta nyilvánosságra, hogy a Discordon már a múlt hónapban találkozott a weboldal sérülékenységének hírével, amelyről megbizonyosodva többször is figyelmeztetni próbálta az üzemeltetőt, ám sosem kapott választ.

A honlap védelmén tátongó biztonsági rés lehetővé tette, hogy hozzáértő kezek tetszőleges fájlokat helyezzenek el portálon. Így jöhetett létre a banksy.co.uk/nft nevű hamis aloldal, ahol a csaló közzétette az átverős aukciót.

Curry augusztus 25-től több, válasz nélkül hagyott e-mailt is küldött Banksyéknek, majd a kudarcot érzékelve más csatornákon (pl. Instagram) is igyekezett felvenni a kapcsolatot a művésszel, vagy az informatikusaival. A szakértő meg is mutatta a leveleket a BBC újságírójának, tehát nem a levegőbe beszél.

Cikkünk írásáig Banksy nem reagált a hírre, miközben egyesek már azt pedzegetik, hogy az egész ügy csak egy zseniális médiahack volt a festő részéről. Az utóbbit azonban kizárja a BBC által megkérdezett szakértő, Paul Gogh professzor, aki szerint a weboldalon elsózott kép stílusa  és az időzítés nem az alkotóra vall. Banksy ugyanis nemrég nagy figyelmet generált néhány kelet-angliai városban felfújt festményével, és az eddigi minta alapján korai lenne egy újabb "akció".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.