Hirdetés

Honor Pad 9 teszt – a nagyon nagy képű tablet



|

Tavaly belépőszinten vonzó táblagépeket mutatott be a Honor, ám most eggyel feljebb merészkedett. A Pad 9 erősebb és drágább is. De vajon megéri? Ennek jártunk utána.

Hirdetés

Számtalan cikk született már arról internet szerte, hogy ha van egy billentyűzeted és talán egy stylusod vagy egered, akkor megfelelő táblagéppel ki tudsz váltani egy notebookot munkára, legyen szó szimpla irodai feladatokról, vagy professzionális felhasználásról. Nos, valóban léteznek olyan tabletek, amelyek gyorsak és sok mindenre képesek, sőt ma már a mobil appok között is szép számmal találsz produktivitásban jeleskedő szoftvereket, de azért az igazság az, hogy a tabletek 99%-át tartalomfogyasztásra választják, minimális levelezéssel, chateléssel, rajzolással. Erre pedig ideális a nagy kijelző és a strapabíró fém ház - két olyan tulajdonság, ami a Honor Pad 9-ről elmondható. Nem is csoda, hogy felkeltette érdeklődésünket és gyorsan le is teszteltük.

Előnyös előrelépés

Messze nem az első táblagépével lépett piacra a Honor, elődje, a Honor Pad 8 2022-ben jelent meg, 2023-ban pedig a nagyon olcsó Honor Pad X9 számított kiváló vételnek - és számít még ma is a maga 70 ezer forintos árával. A Pad 9 viszont egy komplett szinttel feljebb száll versenybe, amit 145 ezer forintos ára is jól mutat.

A korábbi Pad 8-hoz képest külsőre nem sok változott: a kijelző átmérője továbbra is 12,1", ami nagynak számít ebben az árszegmensben, a készülékház pedig unibody alumínium, így prémium érzetet sugall és masszívvá, ellenállóvá teszi a tabletet. Az 555 grammos tömeg átlagosnak mondható, és a készülék keretén sem fogsz felfedezni különleges csatlakozókat, vagy nyílásokat. Ez sajnos a SIM és/vagy microSD tálcát és a jack portot is magába foglalja, vagyis mobilhálózatra nem képes csatlakozni a táblagép, microSD kártyával nem tudod bővíteni a belső, 256 GB-os tárhelyet és kábeles fejhallgatót is csak Type-C adapterrel használhatsz.

Egy tablet ékköve a kijelző, ebből pedig igen jót kapott a Pad 9. A 12,1"-os IPS-panel 120 Hz-es frissítésre képes (nem adaptív), a tipikus fényereje elérheti az 500 nitet, felbontása pedig igen magas, 16:10-es képarány mellett 1600×2560 pixel. Ennek köszönhetően a látvány nagyszerű, a kép éles, a színek szépek és akár napfényben is jól látható rajta a tartalom. Extraként egy becsillanásmentes (anti glare) üvegborítás védi a kijelzőt, ám tesztünk során nem érzékeltünk óriási eltérést a hagyományos üvegfelület, és a Pad 9 anti glare üvegje között. Sajnos HDR-támogatás és Dolby Vision nincs.

A tartalomfogyasztás másik fontos eleme a hangzás, amit szintén nem bízott a véletlenre a Honor. A táblagépben összesen 8 hangszórót helyezett el, amelyek tekintélyes hangerőre és egészen jó hangzásra képesek. Élmény volt teljes hangerőn nézni filmet, videóklipet, sőt a játékok is jobb élményt nyújtottak. A sztereó hatás is szuper, ezt jól megoldották a Honor mérnökei.

Hirdetés

Az előd Snapdragon 680-as központi egysége után itt volt az idő frissíteni. Az új modellben Snapdragon 6 Gen 1 SoC dolgozik, ami ugyan messze nem csúcskategória, azért jelentősen jobb elődjénél. A rendszer nem akadt meg még több ablak egyidejű megjelenítésekor sem, a játékok szépen futottak és várakoznunk sem nagyon kellett egyik app futtatásakor sem. Ebben sokat segít a 8 GB RAM is, ami szintén határozott előrelépés a korábbi Honor tablethez képest. Nőtt az akkumulátor kapacitása is, a 8300 mAh jónak számít, ahogy a 35 wattos gyorstöltés sem rossz, viszont a nagyobb kijelző többet is "eszik", ezért nem meglepő, hogy tesztünk során csak közepes üzemidőt mértünk.

Azt már említettük, hogy 4G/5G modemmel szerelt változat nincs, emellett a Honor Pad 9 nem kapott infra portot, NFC-t, GPS-t, a Type-C porton nem érhető el videojel, nincs vezeték nélküli töltés, továbbá közelségérzékelő sem került a készülékbe. Van viszont két kamera: a hátlap közepére helyezett, vakuval megtámogatott példány az izmosabb, de fotózásra azért nem igazán ajánlanánk ezt sem. A 13 MP-es szenzorral szerelt kamera autofókuszt támogat, de optikai képstabilizáló nincs benne. Az előlapi 8 MP-es kamera képminősége arra elig, hogy videohívásban látni fognak téged is, de trendi szelfiket ne ezzel a tablettel próbálj lőni.

Szoftverből felemás

Bár a Honor Pad 9 nálunk februárban jelent meg, még Android 13 OS-t futtat és a kezelőfelület is a régebbi MagicOS 7.2. Ennek ellenére a látvány modern, nem akadozik a UI és jól használhatók a funkciók. Van jó pár Honor alkalmazás, de alapvetően a Google megoldásaival találkozhatsz. Az értesítési lap egyedi és balra-jobbra söpörve tudsz az értesítések, illetve a vezérlőgombok között váltani, akárcsak a Honor (és néhány egyéb másik) mobiloknál. Az arcfelismerés gyors és kényelmes, rossz fényviszonyok mellett is egészen megbízhatóan működik. A főképernyőn bőséges hely jut a kártyáknak, de hasznos az MI-javaslatok gyűjtőmappa is, amiben a gyakran futtatott appjaid ikonjait mutatja a rendszer. Álló módban alulra 8, fekvő helyzetben 11 ikont tudsz kitűzni, és itt találod az apró "Keresés" gombot is, amivel a Honor keresőjét tudod gyorsindítani. Ez utóbbi kikapcsolható, viszont az a Google-féle gesztus, hogy bárhol a főképernyőn lefelé húzva az ujjadat az értesítési sáv jelenik meg, sajnos nem aktiválható - ez a MagicOS 8.0-ában jelenik meg elsőként. Van viszont ablakkezelés és nem is rossz. A nagy kijelzőn könnyedén elhelyezhetsz akár két lebegő ablakot is, ezeket méretezheted, lekicsinyítheted, mindezt kényelmesen és egyszerűen.

Ami viszont beárnyékolja a Honor Pad 9 szoftveres tudását, az a támogatás. Hivatalos információk szerint mindössze egyetlen Android-frissítést kap a tablet, csupán a biztonsági frissítések jönnek a megjelenéstől számítva 3 éven keresztül. Ez sajnos elég kevés, főként úgy, hogy nem az Android 15-öt jelenti ez az egy szem frissítés, hanem a már féléves Android 14-et és a vele együtt érkező MagicOS 8.0-át.

Szórakozásból (majdnem) jeles

A Honor Pad X9 kellemes meglepetés volt 2023-ban, ám a feljebb pozicionált Pad 8 gyenge SoC-je és közepes kijelzője nem győzött meg anno. A Pad 9 viszont éppen ott javított, ahol szükség volt rá. Maradt a masszív készülékház, amibe érkezett egy sokkal erősebb chip és egy egészen jó kijelző. A színek, a fényerő, a 120 Hz-es frissítés kellemes, viszont szabadtéren a tükröződéssel éppúgy vigyáznod kell, mint minden más táblagép esetében, sötétben pedig a túlzottan agresszív automatikus fényerőszabályzás dolgozhat ellened. Szintén fájó hiányosság, hogy nincs HDR-támogatás.

A táblagép általános feladatok során elfogadhatóan gyors, nem akadozik, az appok fürgén indulnak, de az Adreno 710-es GPU-tól ekkora felbontásban azért ne várj csodát. A szoftver modern, de nem a legfrissebb, MagicOS 8.0-ával és Android 14-gyel jobban mutatna a Honor Pad 9 és egy kicsit kevésbé fájna a halvány szoftverfrissítési terv is. A gyorstöltés nem rossz ebben az árszegmensben, amiben pedig nagyszerű a Honor Pad 9, az a hangzás - a 8 hangszóró nagy hangerővel, tisztán szól és a sztereó hangzás is élvezetes.

Aki nem munkatabletet keres, maximum néhány levelet írna meg, vagy olvasna és videochatelne a tartalomfogyasztás mellett, nem fog csalódni a Honor Pad 9-ben. Aki dolgozna is, annak hiányozni fog, hogy nincs microSD kártyahely, 4G/5G modem és jack, továbbá gyári billentyűzetes tokot sem egyszerű találni hozzá (mi csupán a termék honlapján láttuk, hogy létezik ilyen, szaküzletben még nem találkoztunk vele). A 145 ezer forintos ár elfogadható, de a konkurencia erős ebben a szegmensben, idővel elkerülhetetlen lesz némi árcsökkentés. Aki március 17-éig lecsap egy Honor Pad 9-re, az 15 ezer forinttal olcsóbban, 129 990 forintért megszerezheti.

Honor Pad 9

Ár: 144 990 Ft
Aki nem munkatabletet keres, maximum néhány levelet írna meg, vagy olvasna és videochatelne a tartalomfogyasztás mellett, nem fog csalódni a Honor Pad 9-ben.
  • Snapdragon 6 Gen 1 SoC
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 12,1”, 1600x2560, 120 Hz, IPS, 500 nit kijelző
  • stylus-kompatibilitás
  • 13/8 MP hát-/előlapi kamera
  • 8300 mAh akku, 35 W töltés
  • arcfelismerés, stylus-kezelés, Wi-Fi 5, BT5.1
  • alumínium készülékház
  • 278×180×6,9 mm, 555 g
  • Android 13, MagicOS 7.2
  • 942/2683 pont GeekBench 6
  • 529 916 pont AnTuTu
  • 11 755 pont PCMark
  • 2356/611 pont 3DMark Wild Life
  • 472 perc üzemidő (PCMark)
PRO
  • jó kijelző
  • csodás hangzás
  • modern SoC
  • unibody alu készülékház
  • stylus-kompatibilitás
Kontra
  • csak közepes üzemidő
  • Android 13
  • mindössze 1 OS-frissítés
  • csak Wi-Fi 5, nincsen HDR
  • nincsen GPS/4G/5G/NFC/jack/mSD
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8735
    [topic] => 1
    [group] => 35
    [gameinfo_name] => Honor Pad 9
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-03-02 22:18:18
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/tablets/honor-pad-9
    [gameinfo_tags] => honor pad 9, tablet, táblagép, android, teszt
    [gameinfo_url] => honor-pad-9
    [gameinfo_pro] => jó kijelző
csodás hangzás
modern SoC
unibody alu készülékház
stylus-kompatibilitás
    [gameinfo_kontra] => csak közepes üzemidő
Android 13
mindössze 1 OS-frissítés
csak Wi-Fi 5, nincsen HDR
nincsen GPS/4G/5G/NFC/jack/mSD
    [gameinfo_data] => Snapdragon 6 Gen 1 SoC
8/256 GB RAM/tárhely
12,1”, 1600x2560, 120 Hz, IPS, 500 nit kijelző
stylus-kompatibilitás
13/8 MP hát-/előlapi kamera
8300 mAh akku, 35 W töltés
arcfelismerés, stylus-kezelés, Wi-Fi 5, BT5.1
alumínium készülékház
278×180×6,9 mm, 555 g
Android 13, MagicOS 7.2
942/2683 pont GeekBench 6
529 916 pont AnTuTu
11 755 pont PCMark
2356/611 pont 3DMark Wild Life
472 perc üzemidő (PCMark)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 144 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Aki nem munkatabletet keres, maximum néhány levelet írna meg, vagy olvasna és videochatelne a tartalomfogyasztás mellett, nem fog csalódni a Honor Pad 9-ben.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-pad-9-8735.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó kijelző
            [1] => csodás hangzás
            [2] => modern SoC
            [3] => unibody alu készülékház
            [4] => stylus-kompatibilitás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak közepes üzemidő
            [1] => Android 13
            [2] => mindössze 1 OS-frissítés
            [3] => csak Wi-Fi 5, nincsen HDR
            [4] => nincsen GPS/4G/5G/NFC/jack/mSD
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.