Hirdetés

Itt a legújabb Huawei botrány, kamu fotókkal reklámozzák a P30 Pro mobilt



|

Mással is előfordult már, hogy egy új telefon marketing-kampányában a mobil fotós képességeit profi kamerával készült képekkel demonstrálják, de a Huawei már másodszor lépett félre.

Hirdetés

Az nem kérdés, hogy a Huawei mostanában jobbnál jobb telefonokkal rukkol elő, és az évek során kínai tucatgyártóból az egyik legfontosabb mobilos céggé nőtte ki magát. Ezért is furcsa, hogy a kínai vállalat néha arccal esik bele valami saját maga által ásott gödörbe, pedig túlzások és lódítások nélkül is simán elhinné mindenki, milyen remekül sikerült az épp aktuálisan érkező készülékük.

Hirdetés

Most épp a nemsokára érkező P30 Pro telefon kamerájának kimagasló képességeit próbálták demonstrálni egy marketing-kampánnyal. A hardver valóban sokat ígér: négy kamera, periszkóp-lencse, hétszeres zoom - ez már papíron sem hangzik rosszul. Ehhez képest viszont vagy nem bíztak eléggé az izmos fotós összeállítás képességeiben, vagy egyszerűen ráhagyták a kampányt készítőkre, hogy oldják meg a dolgot úgy, hogy a végeredmény minél profibbnak és lenyűgözőbbnek látsszon. A lényeg viszont az, hogy mellényúltak, amikor a kampányban az alábbi képet használták:

A bal oldali kép a Huawei reklámjából származik, amelyet a kínai közösségi oldalon, a Weibón osztott meg a cég. A jobb oldali viszont a GSMArena találata szerint bizony egy DSLR fényképezőgéppel készült, még a fotós neve is ismert, a Volcano Discovery munkatársa, Tom Pfeiffer lőtte. Az indonéziai Anak Krakatau ráadásul már nem is úgy néz ki, mint ezen a képen, ami még 2009-ben készült, és azóta már többször is feltűnt az interneten, még stockfotó archívumban is elérhető. Azóta viszont tavaly újra kitört a vulkán és ennek során a hegy jelentős része meg is semmisült.

Azóta az is kiderült, hogy a Huawei több hasonló fotót is feltöltött Weibóra, és ezeken olyan szlogeneket helyezett el, amik a P30 Pro képességeit dicsérik. Tény, hogy az sehol nem szerepel egyértelműen leírva, hogy a képeket az új mobillal készítették, de az ugyebár elég megtévesztő, hogy kijön egy tonna fénykép, és rajtuk olyan szövegek, hogy hát igen, az új telefonunk mindenkinél csodásabb fotókat készít.

A Huawei a hír megírásáig csak annyit reagált az esetre, hogy ők tényleg nem állították, hogy P30 Próval fotózták a képeket, amik csak illusztrációk - még ez a legtisztább menekülőút jelen esetben. Egyébként a kínai vállalat nem először játssza el a "nem is azzal fotóztam, amit reklámozok a képpel" sztorit, tavaly augusztusban a Nova 3 egyik hirdetésében már beleszaladt hasonlóba. És tényleg az a legfurcsább, hogy valószínűleg most is simán készíthettek volna lenyűgözően részletes és szép fotókat az új telefonnal... Mindenesetre azért várjuk a P30 Pro megjelenését, hogy kipróbáljuk, mit tud valójában az ígéretes fotós összeállítása - bár aktív vulkánt lehet, hogy nem találunk majd a tesztidőszakban.

FRISSÍTÉS: A Huawei hazai képviselete hivatalos állásfoglalást is küldott, ezt változtatás nélkül idézzük: "Tisztában vagyunk azzal, hogy némi félreértést okoztak a Huawei P30 sorozatot népszerűsítő képeink. Szeretnénk megismételni, hogy ezek a fotók mindössze a Huawei P30 széria egyedi új képességeire kívánják felhívni a figyelmet. Vállalatunk természetesen megszerezte az eredeti képek jogait, amelyek csupán az említett képességek művészi megjelenítései. Az elkövetkező hetekben számos bejelentéssel készülünk. Maradjanak velünk!"

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.