Hirdetés

Huawei Watch GT 3 SE teszt – okosóra gazdaságos csomagolásban



|

Szinte mindenre képes, mint nagytesói, mégis olcsóbb a GT 3 SE. A spórolás mindig jó dolog, de ezúttal könnyen tetten is érhető, ami nem minden esetben örömteli.

Hirdetés

Megjelenésekor a Watch GT 3 Pro drága, de minden hájjal megkent, modern okosóra volt. Azóta eltelt némi idő, jött sok konkurens is, ám a Huawei viszonylag jól tartotta magát a piacon. Az alacsonyabb árszegmensekben viszont kellett valami, ami szintén modern, de nem túl céllövöldés külsejű, hogy azok is váltsanak az újabb okosóra-generációra, akik sokallták az eredeti GT 3 árazását. Tesztünkben a Huawei Watch GT 3 SE-t vittük el jó néhány körre, illetve hétköznapi rutinunkat is megfigyeltettük vele, hogy kiderüljön, milyen újdonságokat kap és miket kell nélkülöznie annak, aki 60 ezer forintért szeretne okosórát a csuklójára.

Népes család

A Huawei Watch GT 3 Pro a jéghegy csúcsa, ha valaki a kínai gyártó legjobb okosóráját szeretné megszerezni (és nem a Watch 4-et), amit egy lépcsőfokkal lejjebb követ a Watch GT 3, majd a könnyített, extra gyorsan GPS-re kapcsolódó Watch GT Runner (és GT 3 Active), végül pedig a most megjelent GT 3 SE. Utóbbi a legújabb és egyben legolcsóbb változat, ám ez ne tévesszen meg senkit, ha az óra tudásáról van szó - ez nem egy szimpla fitneszkarkötő, amit órának álcázott a gyártója, hanem egy komplett okosóra okosfunkciókkal.

Hirdetés

A 46 mm-es Watch GT 3 SE a nagyméretű órák táborát erősíti - már, ami befoglaló méreteit illeti. Az AMOLED, 60 Hz-es, kellőképpen világos, napsütésben is jól látható kijelző 1,43" átmérőjű és 466×466 pixel felbontású. A vastagság kellemes, mindössze 11 mm-es az óra, amihez 35,6 grammos tömeg tartozik. Ha csak ezeket a paramétereket nézed, máris telitalálatnak ígérkezik a Watch GT 3 SE: nagykijelzős, okos, mégis könnyű. De akkor mi a trükk?

Szinte mindene megvan...szinte

Ha az órába pakolt szenzorokat és egyéb komponenseket vesszük számba, még mindig nehéz fellelni a durva költségcsökkentést. Az órán teljes értékű Huawei HarmonyOS fut, méghozzá kellemes sebességgel, a menükre, funkciókra nem kell sokat várni, a kezelőfelület nem akadozik. A pulzusmérés mellett van véroxigénszint-mérés, légnyomásmérés, alvásfigyelés, lépésszámláló, automatikus sportolás-felismerés, GPS, mikrofon és hangszóró is. A 455 mAh-s Li-Po akkumulátorral akár 1,5-2 hetet is kibír az óra, ha pedig tölteni kell, a vezeték nélküli töltőjével gyorsan felpumpálhatod az akkut. Ugyan a végére hagytuk, de a teljes por- és vízállóság is adott, a Bluetooth 5.2 kapcsolaton pedig nem csupán a mobilodhoz, de fülhallgatódhoz és mellkaspántodhoz is képes kapcsolódni.

Az első, amit észrevehetsz, hogy itt nem titánötvözetből és alumíniumból készült a ház, hanem szálerősített polimerből, vagyis szimpla műanyagból, a 22 mm-es standard szíj pedig bőr helyett szintén műanyag. Az óra kijelzőjét körbeölelő keret fix, nem forgatható és nem is cserélhető, ami még nem annyira gond, az viszont már annál inkább, hogy a felső gomb nem tekerhető, pontosabban hiába tekered, ezzel nem navigálhatsz a menüpontok között. Ezt a funkciót kivették, így ez a gomb is kisebb lett, de legalább alatta megtartották a másodlagos gombot is. EKG-re nem képes az óra, ez szintén a költségcsökkentés áldozata lett és a kijelzőt védő borítás sem ultrastrapabíró zafír üveg.

Szoftveresen mindent megkapsz

A Watch GT 3 SE menüje ismerős lehet annak, aki már használt Huawei okosórát - minden éppen ugyanott van. Az alsó gomb limitáltan programozható, mobillal párosítva működik a hívásindítás és -fogadás, adott az egész napos pulzusfigyelés és meghatározott sportokat automatikusan is képes felismerni az óra. A használathoz szükséges a Huawei Egészség app, amit Android készüléken sideloadolni kell (vagy AppGalleryből telepíteni), de innentől képes magát frissíteni és megbízhatóan működik.

Az óraszámlapokat tetszőlegesen cserélheted, néhánynál átrendezheted a kijelzett értékeket, változtathatsz a menü megjelenítésén, a másodlagos számlapokat is beállíthatod és az órához szabott AppGalleryből extra programokat is feltelepíthetsz. Digitális asszisztenst csak Huawei telefonnal párosítva érsz el, viszont zenét korlátozottan tölthetsz fel az órára is, vagy vezérelheted mobilod zenelejátszóját is.

Többnyire elviselhető kompromisszumok

Bár műanyag, azért kellemes viselet a Watch GT 3 SE, sőt, nem is néz ki rosszul és a szíja is könnyedén cserélhető. A kijelző szép és nappal is jól látható képet ad, az üzemidő még tesztünk szerint is kibír 1,5 hetet és a töltés is kellemesen gyors. Ha az átlagosnál többet futsz vagy sportolsz, illetve sokat használod telefonálásra az órád, az üzemidő persze csökken, de még így is könnyedén összejöhet az 1 hét. Az egészségmonitorozás megbízható, a pulzusmérés pontosnak nevezhető és futástesztünk során sem észleltünk kimaradó GPS-jelet vagy aggasztóan hibás távolságmérést. A GNSS pozicionálás egészen gyors, mindössze 5-8 másodperc alatt házak közt is megtalálta a pozíciót és már indulhatott is a futás, ahol hangalapú kiértékelésekkel is segített az óra (ez persze lekapcsolható).

A telefonbeszélgetések tiszták, a másik fél is jól hallotta a beszédhangot nem túl zajos környezetben. Az óra az értesítéseket is kezeli, sőt, a legtöbb chat szolgáltatásnál gyorsválaszokat és emojikat is küldhetünk. Utóbbinál érthetetlen, hogy épp a thumbs up hiányzik, és ez a lista nem is szerkeszthető. Sajnos ezen a területen régóta nem fejlesztettek látványosan, például néhány chat app esetében csak arról jön értesítés, hogy üzenet érkezett, maga az üzenet nem jelenik meg. E-mailekbe sem tudunk beleolvasni és chaten érkezett képeket sem jelenít meg az óra - pedig ez látványos és a konkurensek képesek rá. Az automatikus mozgásfelismeréssel sem tudtunk megbékélni. A futást sem futógépen, sem a szabadban nem tudta pontosan felismerni és a szabadtéri sétát is későn és csak erőltetett tempónál detektálta, az érzékenység pedig nem állítható. A nagyobb testvérekhez viszonyítva új, vagy javított funkciókat nem találtunk: nincsen NFC, nincsen Wi-Fi és a menük, valamint számlapok személyre szabása is korlátozott.

A Watch GT 3 SE nem okozott életre szóló traumatikus csalódást, vagyis nem nevezhető rossz okosórának, sőt, ha azt nézzük, hogy szoftveresen szinte mindent megkapunk, amit a Pro verziótól, akkor még jó vételnek is tekinthető. Csakhogy az EKG, a tekerhető gomb, a bőrhőmérséklet-mérés és a masszívabb, elegánsabb készülékház hiányoznak, ezek közül legalább a gombot adhatták volna. Már csak azért is, mert a Watch GT 3 SE ára hiába tűnik vonzónak, időközben a többi Watch GT 3 ára is jelentősen csökkent. Nem sokkal többért például a pillekönnyű GT Runnert is be lehet szerezni és a GT 3/GT 3 Pro sem kerül már olyan nagyon sokba. Nem csupán a GT 3 SE-t érinti, de a Huawei okosóra-szegmensére ráférne már egy alapos szoftverfrissítés is új és javított funkciókkal.

Huawei Watch GT 3 SE

Ár: 59 990 Ft
Bár műanyag, azért kellemes viselet a Watch GT 3 SE, sőt, nem is néz ki rosszul és a szíja is könnyedén cserélhető.
  • 1,43” AMOLED érintőkijelző
  • műanyag ház, üveg kijelzővédelem
  • 100+ sportág támogatása
  • gyorsulásérzékelő, giroszkóp, barométer, optikai pulzusmérés
  • GNSS, BT5.2, IP68
  • HarmonyOS 3.0 rendszer
  • vezeték nélküli gyorstöltés, 10-14 nap üzemidő
  • 46×46×11 mm, 35,6 g (szíj nélkül)
PRO
  • jó alapfelszereltség
  • sok szoftveres funkció
  • mikrofon és hangszóró
  • hosszú üzemidő
Kontra
  • műanyag külső
  • a gomb nem tekerhető
  • limitált szoftveres testreszabhatóság
  • a jobb modellek már nem sokkal drágábbak
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8366
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei Watch GT 3 SE
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-08 12:34:54
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/en/wearables/watch-gt3-se
    [gameinfo_tags] => huawei, watch gt 3 se, okosóra, karóra, fitnesz, egészség, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-watch-gt-3-se
    [gameinfo_pro] => jó alapfelszereltség
sok szoftveres funkció
mikrofon és hangszóró
hosszú üzemidő
    [gameinfo_kontra] => műanyag külső
a gomb nem tekerhető
limitált szoftveres testreszabhatóság
a jobb modellek már nem sokkal drágábbak
    [gameinfo_data] => 1,43” AMOLED érintőkijelző
műanyag ház, üveg kijelzővédelem
100+ sportág támogatása
gyorsulásérzékelő, giroszkóp, barométer, optikai pulzusmérés
GNSS, BT5.2, IP68
HarmonyOS 3.0 rendszer
vezeték nélküli gyorstöltés, 10-14 nap üzemidő
46×46×11 mm, 35,6 g (szíj nélkül)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 59 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Bár műanyag, azért kellemes viselet a Watch GT 3 SE, sőt, nem is néz ki rosszul és a szíja is könnyedén cserélhető.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-watch-gt-3-se-8366.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó alapfelszereltség
            [1] => sok szoftveres funkció
            [2] => mikrofon és hangszóró
            [3] => hosszú üzemidő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => műanyag külső
            [1] => a gomb nem tekerhető
            [2] => limitált szoftveres testreszabhatóság
            [3] => a jobb modellek már nem sokkal drágábbak
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.