Hirdetés

Így trükközné ki az Apple a cserélhető akkukról szóló EU-s előírást?



|

Egy friss nyilatkozat alapján a cupertinóiak jogi ügyeskedésbe kezdhetnek, hogy ne kelljen áttervezniük az iPhone-t

Hirdetés

Nemrég az Európai Tanács is elfogadta azt a szabálytervezetet, amely a fenntarthatóság érdekében előírja, hogy 2027-től lényegében minden akkumulátorral bíró fogyasztói eszköz telepét könnyen cserélhetővé kell tenni, beleértve az okostelefonokét is, amelyek jelenleg többnyire jól elzárva, gondosan leragasztva őrzik az akkujaikat.

Az új szabályozás természetesen az Apple-t is érinti, ám benne van a pakliban, hogy a cupertinóiak tesznek egy próbát a regula megkerülésével.

Hirdetés

A TechRadar legalábbis erre következtet egy nyilatkozatból, amit az Apple hardveres fejlesztésekért felelős alelnöke, John Ternus adott a német Orbit YouTube-csatornának. Ternus ebben az EU-s előírás kapcsán úgy fogalmazott, hogy "konfliktus állhat fenn" a fenntarthatóság és a tartósság között, mivel a könnyen eltávolítható akkuk egy potenciális extra hibalehetőséget jelentenek.  

"Egy belső alkatrészt ugyan karbantarthatóbbá lehet tenni azzal, hogy diszkrétté és eltávolíthatóvá tesszük, de ez valójában egy potenciális hibapontot ad hozzá [a telefonhoz]. Az adatok segítségével megérthetjük, hogy a mobil mely részeit kell javítani, és mely részeket érdemes valójában olyan megbízhatóvá tenni, hogy azokat soha ne kelljen javítani. Ez mindig egyfajta egyensúlyt jelent."

- mondta a hardveres alelnök, majd egy példát is hozott az iPhone IP68-as vízállósága képében. Ternus szerint ez a mobil egy kedvelt tulajdonsága, ehhez viszont csúcstechnológiás ragasztókra van szükség, amely ellentmond az akkuk könnyű cserélhetőségének. A TechRadar ennek kapcsán azt sugallja, hogy az Apple megpróbálhatja figyelmen kívül hagyni vagy kijátszani az EU-s rendeletet, arra hivatkozva, hogy a cserélhető akku végső soron nem szolgálja a fenntarthatóságot, mivel több meghibásodott iPhone-t eredményezhet.

Ez ugyan színtiszta spekuláció, ott viszont igaza van a portálnak, amikor rámutat, hogy a cégeknek bőven van mozgásterük a témában. A kérdéses rendelet ugyanis úgy definiálja a könnyen cserélhető akkumulátort, amely kerekeskedelemben kapható szerszámokkal, illetve oldószerek és hőenergia használata nélkül is kiszerelhető. A regula tehát messze nem azt írja elő, hogy vissza kell hozni a puszta kézzel lepattintható hátlapokat, bármilyen jól is hangzik ez felhasználóként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.