Hirdetés

Internethozzáférést kapott egy amazóniai törzs, pornó- és kütyüfüggővé váltak a fiataljaik|

Az elszigetelten élő törzs Elon Musk műholdhálózatán keresztül csatlakozott az internethez.

Hirdetés

Az ENSZ adatai szerint a világ 90 országában több mint 476 millió őslakos él, a teljes népesség nagyjából 6,2 százalékát teszik ki. A megközelítőleg ötezer különböző csoport között több olyan törzset is azonosíthatunk, melyek teljes elszigeteltségben élnek - nyilvánvalóan internethozzáféréssel sem rendelkeznek.

Egy közülük a 2000 főt számláló brazil marubo, kiknek tagjai az Ituí-folyó mentén élik mindennapjaikat, ám immáron kilenc hónapja tudnak netezni. A törzs még tavaly szeptemberben kapott hozzáférést az Elon Musk által megálmodott, Starlink névre keresztelt műholdas szolgáltatáshoz.

Az egyik marubói vezető, Enoque Marubo a pozitívumokat illetően a The New York Timesnak elmondta, hogy a Starlink használatával több emberi életet is megtudtak menteni, mi több, az internet segített a törzs vezetőinek abban, hogy kapcsolatot létesítsenek és kommunikáljanak más falvakkal. Ezenfelül a lakóknak lehetőségük nyílt arra, hogy elérjék azokat családtagjaikat, akik nem élnek a közelben.

Hirdetés

Természetesen idővel az internet "sötét oldalát" is felfedezték a lakók, amivel kapcsolatban a vezetők egyértelmű aggodalmukat fejezték ki.

"Amikor először megérkezett a net, mindenki boldog volt. A dolgok viszont mostanra rosszabbra fordultak. A fiatalok lusták lettek, és eltanulták a fehér emberek szokásait."

- fogalmazott egy vezető, Tsainama Marubo.

A marubói falvak szövetségének vezetője, Alfredo Marubo elmondta, hogy a fiatalok csoportos chateken keresztül osztották meg egymással a pornóvideókat, ami távol áll a törzs egyébként rendkívül visszafogott és konzervatív hagyományaitól.

A férfiakat illetően több "agresszív szexuális viselkedésre" lettek figyelmesek, de a kommunikáció is megromlott a lakók között. Ahelyett, hogy beszélgettek volna egymással, folyton telefonjaikat bújták, amit elsősorban a családokon belül azonosítottak problémaként.

A törzs vezetői attól tartanak, hogy az internet miatt történelmük és kultúrájuk elveszhet, így korlátozó intézkedésekbe kezdtek. Reggelente két órán, este öt órán keresztül, egész nap pedig csak vasárnap férhetnek hozzá az internethez a törzs tagjai.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.