Hirdetés

iPad és Mac közötti könnyed átjárhatóságot hoz a MacOS Monterey



|

Akár egy MacBook billentyűzetével is írhatunk iPad-en, és lazán dobálhatjuk az appokat, tartalmakat ide-oda, de nem csak ezért érdekes az új MacOS.

Hirdetés

Egyre keményebben dolgozik az Apple azon, hogy az iPad Próból laptophelyettesítőt csináljon, a folyamat legutóbbi lépése az M1-gyel szerelt, nagyon erős iPad Pro volt. Ezen még mindig nem macOS fut, talán nem is fog soha, hiszen a táblagép sikerében és a szegmens felvirágoztatásában nagy szerepet játszott, hogy dedikált, érintőképernyőkre optimalizált operációs rendszerrel érkezett, nem pedig egy asztalit erőltettek rá.

Ettől függetlenül a gyártó folytatja a macOS és az iPadOS közelítését, az ősszel érkező macOS Monterey-nek köszönhetően minden eddiginél kényelmesebb lesz asztali gépet vagy laptopot iPaddel együtt használni.

Hirdetés

AirPlay, eszközök határok nélkül, Shortcuts

Az egyik legfontosabb újítás, hogy ugyanazt a billentyűzetet és egeret vagy touchpadet egyszerre rendelhetjük hozzá két eszközhöz, és pusztán a kurzor átmozgatásával válthatjuk, melyik legyen az aktív, így akár egy MacBook billentyűzetével is gépelhetünk iPaden. Sőt, a fájlokat is átvihetjük, képeket másolhatunk, dokumentumokat szerkeszthetünk könnyedén, és kettőnél több eszköz is részt vehet a mókában.

Szintén szuper dolog, hogy eszközeinket tükrözhetjük majd Macre, így iPhone-ról, iPadről, vagy más Mac-ekről vihetjük át a képet és a hangot, remélhetőleg minimális késéssel. 

Az iOS releváns újításai itt is visszaköszönnek, a FaceTime app megkapja az új funkciókat, és a Focust is használhatjuk. Emellett ellátogat a nagyon hasznos Shortcuts, ami korábban érintőkijelzős eszközökön volt elérhető, és segítségével automatizálhatunk folyamatokat, egy kattintással küldhetünk üzenetet, készíthetünk GIF-et, stb. Számos hasznos, előre elkészített shortcut áll majd rendelkezésünkre, elérhetjük őket a rendszer több pontjáról.

Safari

Az Apple nagyon büszke arra, hogy a macOS beépített böngészője villámgyors, de vannak azért területek, ahol lehet még fejleszteni rajta. A tervezők átalakították némileg a kezelőfelületet, így a böngészőfülek felkerülnek majd a keresősáv mellé, lehet őket csoportosítani és pár kattintással váltani a csoportok között, vagy továbbküldeni azokat e-mailben, netán átlőni iPadre. Megújul a kezdőlap is, és - bár ez inkább az iOS-t és iPadOS-t használóknak jó hír - a webes kiterjesztések iPhone-on és iPaden is elérhetővé válnak.

Xcode Cloud, TestFlight for Mac

Bár ez inkább a fejlesztőknek lesz érdekes, bejelentették, hogy egy rakás új API válik majd elérhetővé, köztük például az Object Capture-rel, amivel tárgyakat 3D-s objektumként szkennelhetünk be pusztán úgy, hogy minden oldalról körbefotózzuk őket. 

Az App Store-ban elérhető lesz az A-B tesztelés (lehet majd különböző alkalmazásikonokat használni, hogy lássuk, melyikre kapnak jobban a felhasználók), illetve egy widget a közelgő eseményeket fogja kiemelni az alkalmazásbolt főoldalán. 

Az Xcode Cloud a fejlesztőcsapatok életét könnyíti meg, a processzorról veszi le a terhelést, és a felhőben rakja össze az appokat. Elérhetővé válik a TestFlight for Mac, melynek iOS-es változata régóta megkönnyíti az alkalmazások publikus vagy zárt, meghívásos tesztelését.

Mint minden más op. rendszer, ez is ősszel fog startolni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.