Hirdetés

Jövőre már embereken is kipróbálják a szájon át szedhető inzulint



|

Az injekcióval szemben szinte elenyészőek a mellékhatások.

Hirdetés

A világon az egyik leggyakoribb krónikus betegség a diabétesz, vagyis a cukorbetegség. Bár pontos adatok nincsenek a látencia magas aránya miatt, de globálisan több százmillióra tehető a 2-es típusú cukorbetegek száma, ami a betegség leggyakoribb változata.

Ha az éhgyomorra mért vércukorszint meghaladja a 13,9 mmol/l értéket, a betegnek saját jól felfogott érdekében inzulin injekcióval kell rendszeresen normalizálni a vércukor szintjét. Ennek hiányában a beteg lefogyhat, rossz lehet a közérzete, súlyos esetben akár meg is halhat.

A kényelmetlenségen túl egy sor nehézséggel kell annak megküzdeni, akit betegsége rendszeres gyógszer használatra kárhoztat. Az inzulinampullákat hűtve kell tárolni és újabban egy eltérő alkalmazásból kifolyólag hiánycikk is volt hazánkban.

Hirdetés

Ezekre a problémákra jelenthet most megoldást a norvég UiT Norway's Arctic University és az ausztrál Sydney-i Egyetem projektje, melynek keretében egy kapszulával válthatják ki a macerás injekciót az inzulinra szoruló betegek. Az "intelligens" kapszulában lévő hatóanyag csak akkor lép működésbe, amikor szükséges, vagyis amikor magasra emelkedik a vércukor szint.

A kapszulák inzulinnal kombinált ezüst-szulfidból készült kvantumpontokat tartalmaznak. Ezek a nanoméretű részecskék célzottan odaszállítják a hatóanyagot, ahol szükség van rá, miközben egy polimerbevonat megvédi őket a gyomorsav maró hatásától. Ez akadályozza meg azt is, hogy a gyógyszer idő előtt kezdjen el hatni, hiszen a bevonatnak a pH-szint különbségre reagáló összetevőit csak azok az enzimek tudják lebontani, amelyek magas vércukorszint esetén aktiválódnak.

Több gyógyszergyártó cégnek is van hasonló kutatása, de ezek közül egy sincs olyan előrehaladott állapotban, mint a norvég-ausztrál közös fejlesztés. Az egereken és majmokon végzett kíséletek eredményei biztatóak, így hamarosan, a jövő év folyamán, elkezdődhetnek az embereken végzett kísérletek. Első körben arra keresik a választ, hogy a készítmény használatával elekrülhető-e a hiperglikémia, majd az injekcióval összevetve vizsgálják a gyógyszer élettani hatásait.

Ha minden a tevezettek szerint halad, a jövő évben megkezdett humánteszteket követően, 2-3 éven belül forgalomba kerülhet az innovatív szájon át szedhető gyógyszer, mint az injekció alternatívája.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.