Hirdetés

Kamu tartalmak árasztották el Elon Musk közösségi oldalát az iráni rakétatámadás kapcsán



|

A csalók megbízhatónak álcázott prémium fiókokról terjesztik az álhíreket, ami nemcsak az X-en okoz problémát.

Hirdetés

Április elsején Izrael egy 12 halálos áldozattal járó rakétatámadást hajtott végre Irán damaszkuszi nagykövetsége ellen, amire a magát iszlám köztársaságként meghatározó ország szombat éjjel egy összesen 300 drónból és rakétából álló légicsapással válaszolt. A Vaskupola védelmi rendszernek hála ez végül teljes kudarccal zárult, a közösségi médiában pedig a jelek szerint valóságos álhírcunamit robbantott ki.

Az Institute for Strategic Dialogue (ISD), egy nonprofit think-tank legalábbis a vizsgálatában arra jutott, hogy az Elon Musk által birtokolt X (korábban Twitter) felületén ez volt a helyzet, ahol az előfizetéses úton beszerezhető hitelesítő pipa nagyban segítette a hazugságok terjesztését.

Az ISD az iráni támadás elindítása után mindössze hét órán belül 34 hamis, félrevezető vagy mesterséges intelligenciával generált képet és videót azonosított az X hálózatán, amelyek több mint 37 millió megtekintést értek el. A kamu anyagok posztolói 77%-ban hitelesített, prémium fiókok voltak, a nevük mellett az évek óta alkalmazott kék pipával, ami a platform Musk általi felvásárlásáig csupán az üzemeltető által visszaigazolt szereplőknek járt, ezért ma is sokan ezzel azonosíthatják.

Hirdetés

Az egyik félrevezető videós tartalmakat közzétevő fiók, amely a "Valós idejű breaking news riasztások" forrásaként népszerűsíti magát, 1,7 millió követővel rendelkezik, a támadás alatt megjelentetett bejegyzései többségét pedig az újabb világháború kitörésével riogató "WW111 ALERT" vagy "WW3 WARNING" feliratokkal jelölte meg.

"Válság idején úgy tűnik, hogy az olyan platformokon, mint az X, ismétlődik a minta, ahol a prémium fiókok eleve féligazságokkal és valótlanságokkal szennyezik be az információs ökoszisztémát, akár tévesen azonosított médiával, akár nyilvánvalóan hamis képekkel, amelyek azt sugallják, hogy az eseményt egy bizonyos szereplő vagy állam okozta."

- nyilatkozta a Wirednek Moustafa Ayad,  think tank Ázsiáért, a közel-keleti régióért és Afrikáért is felelős ügyvezető igazgatója. Az álhírgyártó profilok jelentős hányada ún. OSINT, vagyis nyílt forrású hírszerzőként definiálja magát, ami az ISD szerint már az orosz-ukrán háborúban is megfigyelhető trend. Habár az X-nek van egy úgynevezett közösségi jegyzet funkciója is, amivel a felhasználók korrigáló kiegészítéseket kapcsolhatnak a félrevezető bejegyzésekhez, a rakétatámadással kapcsolatos 34 álhír esetében csak kettőnél találtak ilyet.

További érdekesség, hogy a félrevezető kampányból maga az iráni kormány is kivette a részét, amely az ISD állítása alapján egy korábbi chilei erdőtűzről készült felvételeket vetített az állami televízióban, a légitámadás okozta kárként mutatva be a képsorokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.