Hirdetés

Keresztbe tett az EU a Google és az Apple alkalmazásboltjainak, az Epic dörzsöli a tenyerét



|

Az Unióban tényleg megelégelték, hogy a felhasználók csak a két óriáscég hivatalos App Store-jából telepíthet szoftvereket: az EP már el is kezdte alkalmazni a liberalizációs szabályokat.

Hirdetés

2020 végén terjesztették elő, pár hónapja elfogadta az Európai Unió, most pedig a gyakorlatban is adaptálni kezdi az Európai Parlament a digitális szoftverpiacot egységesen liberalizáló Digital Markets Act (DMA) nevű törvénycsomagot. Az Európai Bizottság közleményében most üdvözölte a folyamatot, és részletezték is, milyen fő szabályok mentén veszik rá a nagy cégeket (főleg a Google-t és az Apple-t), hogy ne korlátozzák többé, hogy a felhasználók honnan milyen appokat tölthetnek le.

Az AMD-t ugyanis kifejezetten azért kezdeményezték, hogy véget vessenek a két óriáscég monopolhelyzetének. A jelek szerint az uniós országokban hamarosan lehetővé kell tenniük, hogy az Androidot és iOS-t használó eszközök más cégek alkalmazásboltjaiból, vagy akár közvetlenül is telepíthessenek szoftvereket, és ezek használatát sem tilthatják vagy korlátozhatják majd. A hivatalos közlemény szerint "ez az egyik első kezdeményezés, amely átfogóan szabályozza majd, hogy mennyire működhetnek kapuőrként a legnagyobb digitális vállalatok". Szigorúan szabályozzák majd az Android- és Apple-eszközök hivatalos alkalmazásboltjain kívüli letöltési lehetőségeket, azaz a kisebb szoftverpiacok is ugyanolyan biztonságosak lesznek, mint az előbbiek, a verseny azonban szabadabb és egészségesebb lesz, mint eddig. 

Hirdetés

Az Unió azt reméli, ezzel is ösztönzik az innovációt és a felhasználói szabadságot; a DMA része egyébként, hogy a userek ezentúl az előre telepített, "kötelező" gyári appokat (mondjuk ki: bloatware-t) is szabadon uninstallálhassák. A két óriáscég természetesen tiltakozik a kezdeményezés ellen; a Google kevésbé, hiszen az Android esetén a külső appok telepítése eddig is inkább szürkezóna volt, ám a zárt rendszerben gondolkodó Apple többször is hangot adott nemtetszésének, biztonsági kockázatra hivatkozva, illetve arra, hogy ezzel feleslegesen bonyolítják a felhasználóik életét. Ezzel a PC-világban saját játékboltot üzemeltető, a Steammel versenyző Epic pedig természetesen örül a fejleményeknek, aki ugyebár komoly harcba keveredett az Apple-el is az elmúlt években.

Az Unió nem csak az applikációk piacát szabályozná, hanem az eszközök által használt portokat, adatátviteli és töltési technológiát is. Egyértelmű, hogy szerintük az USB-C csatlakozásé a jövő; az Apple már kísérletezik is ilyen porttal ellátott iPhone-okkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.