Hirdetés

Kiderülhetett, mikor jönnek az M4 processzorral szerelt Macek



|

Az Apple több M4-es számítógéppel is készül, egy forrás pedig már tudni véli a premierek menetrendjét.

Hirdetés

Közel négy év után leszögezhetjük, hogy az Apple által kifejlesztett, Arm-alapú M-szériás processzorok sikertörténetet írtak, hiszen az Inteltől érkező korábbi erőforrások leváltása cseppet sem ártott a Macek eladásainak, az új hardver pedig nagyban javította az almás gépek teljesítményét és energiahatékonyságát.

A folytatást illetően a Bloomberg elemzője, Mark Gurman nemrég szellőztette meg, hogy az idei évben érkező M4-es gépek esetében a mesterséges intelligenciás funkciókon lehet a hangsúly, azóta pedig már azt is tudni véli, hogy milyen sorrendben érkeznek az új SoC-ra épülő PC-k.

Hirdetés

A legújabb hírlevelében Gurman több M4-es Macről is szót ejt, amelyek közül az első fecske az idei év "vége felé" debütáló, belépő szintű 14 hüvelykes MacBook Pro lehet, valamint szintén ebben az időszakban jöhet a 24 hüvelykes iMac M4-es variánsa. Az utóbbi években követett gyakorlat alapján ezeknél a gépeknél október-november környéki rajtokkal lehet számolni, már ha az értesülés nem téves.

Az izmosabb, "high endként" jellemzett 14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Prók ezzel szemben Gurman szerint csak 2024 vége és 2025 korai szakasza előtt kerülhetnek forgalmazásba, akárcsak az M4-es és az erősebb M4 Pro processzorral felvértezett Mac mini is. A cupertinóiak bestsellerei, a 13 és 15 hüvelykes MacBook Airek esetében ennél is később, 2025 tavasza környékén várható a generációváltás.

Itt pedig még nincs vége, az elemző ugyanis úgy tudja, hogy a jövő év közepén egy nem részletezett, "erősebb" M4 chippel hajtott Mac Studio is beköszön, majd 2025 második felében egy új Mac Pro is bekerül a kínálatba, benne a majdani csúcsot képviselő M4 Ultra processzorral. Gurman tehát ezzel gyakorlatilag a teljes termékvonal frissítését megjósolta, mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a menetrend csak az Apple jelenlegi terveit tükrözi, ami a későbbiek során még változhat.

A bizonytalanságot növeli, hogy az AI-fókuszra vonatkozó korábbi jelentésen túl még pletykák sincsenek az M4 lehetséges teljesítményéről. Az almás cégnek mindenesetre fel kell kötnie a gatyát, manapság ugyanis látványos a mozgolódás az Arm-fronton, ami egy óriási háború felé mutat a CPU-piacon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.