Hirdetés

Kiderült, melyik gyártó kamerái fogják megörökíteni a holdra szállást



|

A NASA kiválasztotta az Artemis-program hivatalos kamerás partnerét, és már tesztelik is az űrbe szánt gép prototípusát.

Hirdetés

Mostanában kifejezetten mozgalmas az élet a Holdon, hiszen az elmúlt néhány hétben Japán és az Egyesült Államok is többé-kevésbé sikeres landolásokat hajtottak végre a szürke égitesten, míg tavaly nyáron Indiai is abszolválta a nem mindennapi kihívást. Ezek a küldetések ugyanakkor távirányítású szondákkal zajlottak, míg a leglátványosabb mutatvány, az emberes holdra szállást célzó Artemis-program nemrég halasztásra került, így 2027 előtt szinte biztosan nem kerül sor a Neil Armstrong és Buzz Aldrin nyomdokaiba lépő asztronauták landolására.

A NASA addig is gőzerővel dolgozik a történelmi küldetés kellékeinek előkészítésén, egy ilyen úthoz pedig természetesen egy megfelelő kamera is elengedhetetlen, amelyet a fotós piac egyik legrégebbi szereplője, a több mint 100 éves múltra visszatekintő Nikon fog szállítani.

Hirdetés

A NASA ugyanis nemrég közleményben tudatta, hogy a japán céggel kötött partnerség értelmében a Nikon Z9-es tükör nélküli (MILC) full frame kamera egy erősen módosított változatát viszik majd magukkal az Artemis III, vagyis az első emberes leszállást célzó Artemis-misszió asztronautái. A holdkamera alapjául szolgáló modell 2021 őszén jelent meg, benne egy 45,7 MP-es Sony szenzorral.

Az űrügynökség és a Nikon által közösen kifejlesztett képalkotó a "Handheld Universal Lunar Camera" (HULC) nevet kapta, és a fizikai behatások elleni védelem érdekében egy különleges hőtakaróval fogják ellátni. A módosított Z9-es emellett egy egyedi markolatot kap, hogy az űrhajósok a szkafanderben is kezelni tudják, a mérnökök pedig a belső alkatrészekhez is hozzányúlnak, hogy ellenállóvá tegyék őket a Holdon jellemző sugárzásnak.

Így tesztelik a HULC prototípusát. Forrás: NASA
Így tesztelik a HULC prototípusát. Forrás: NASA

A NASA szerint a HULC sokkal nagyobb rugalmasságot fog biztosítani, mint a 18.000 képet (!) termelő Apollo-program során bevetett kamerák. Ezeken ugyanis még kereső sem volt, így az asztronauták egy képzés során tanulták meg, hogyan kell "érzésre" pozicionálni őket. A Nikon-kamera további előnye, hogy egyszerre lehet videózni és fotózni vele, míg a korábbi Holdra szállásoknál még külön eszközök látták el a két feladatot.

A NASA már teszteli a HULC egy korai változatát, hő-, sugárzás- és vákuumteszteket végezve rajta, illetve korábban szimulált űrsétákon is próbára tették a prototípust, amelyekre Arizonában és Spanyolországban került sor. Ami pedig magát az Artemis-programot illeti, a jelenlegi tervek szerint 2025 szeptemberében számíthatunk az Artemis II misszió végrehajtására, melynek során egy emberi legénység fogja megkerülni a Föld kísérőjét, elengedhetetlen tapasztalatokat gyűjtve a későbbi, leszállást is tartogató Artemis III-hoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.