Hirdetés

Kiengedték a WikiLeaks alapítóját a londoni börtönből, miután vádalkut kötött|

Julian Assange egy kis kerülővel ugyan, de hazatérhet Ausztráliába.

Hirdetés

A WikiLeaks minden idők egyik legnagyobb és legfontosabb biztonsági botrányát hozta össze, amikor rengeteg szigorúan bizalmas dokumentumot tett közzé, amelyek kompromittáló adatokat tartalmaztak többek között a CIA-re és az amerikai kormányra nézve is. A Julian Assange által alapított WikiLeaks nagy segítségére volt az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzője, Chelsea Manning is, aki több százezer titkosított iratot szivárogtatott ki. Manninget 35 év börtönbüntetésre ítélték 2013-ban, 2017-ben azonban Barack Obama elnöki kegyelmet adott neki. 

Assange története viszont jóval kacskaringósabb ennél. 2010-ben Svédország kérésére őrizetbe vették Londonban, miután két nő szexuális zaklatással vádolta meg, a férfi viszont attól félt, hogy ha Svédországba kerül, onnan könnyen kiadják az Egyesült Államoknak. Ezért óvadék ellenében szabadlábon védekezve 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségére menekült, ahol hét évig élt. 2019-ben aztán Svédország lemondott a kiadatási kérelméről, Ecuador pedig visszavonta Assange menedékjogát, így a brit rendőrség őrizetbe vehette, egyrészt az óvadék utáni elszökése miatt, másrészt mivel az USA kérvényezte a kiadatását. Ezután fellebbezés fellebbezést követett, a brit bíróság pedig biztosítékokat várt az Egyesült Államoktól, hogy a férfi nem kap halálbüntetést. 

Hirdetés

Így jutottunk el a legfrissebb fejleményig: öt év vizsgálati fogság után a brit hatóságok szabadon engedték Julian Assange-t, miután a WikiLeaks alapítójának sikerült olyan vádalkut kötnie, ami miatt az amerikai hatóságok lemondtak a kiadatásáról. Az alku keretében Assange elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésével és nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos összeesküvésben, ami miatt az amerikai bíróság 62 havi szabadságvesztésre ítélte a férfit, ám mivel ez megegyezik a londoni kiadatási őrizetben töltött idejével, ezért büntetését letöltöttnek nyilvánították. 

Julian Assange a londoni reptéren, miután szabadon engedték (Fotó: AFP)
Julian Assange a londoni reptéren, miután szabadon engedték (Fotó: AFP)

Noha eleinte az a hír terjedt el, hogy Assange már úton is van szülőhazájába, Ausztráliába, valójában a WikiLeaks alapítója nem egyenesen oda utazott, hanem tett egy kitérőt a csendes-óceáni Saipan szigetére, egy bírósági épületbe, ahol egyetlen vádpontban bűnösnek vallja magát. Ezt követően a bíró aláírja a vádalkut, Assange pedig szabadon távozhat Ausztráliába. A Reuters jelentése szerint a férfi kérése volt, hogy olyan helyen legyen a tárgyalás, ami közelebb van a lakóhelyéhez, de nem az Egyesült Államok területén fekszik, Saipan pedig pontosan ilyen. Arról pedig már a BBC számolt be, hogy a felesége, Stella szerint szeretnék minél előbb lezárni ezt az egész ügyet, hogy férje arra koncentrálhasson, hogy visszanyerje az egészségét, mert állítólag "öt éve szörnyű állapotban van".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.