Hirdetés

Kipróbáltuk a programot, amivel a Microsoft barátságosabbá kívánja tenni a Windows karbantartását



|

Egyelőre még kevesen ismerik, de ha a Microsoft tervei bejönnek, hamarosan rengetegen fogják használni ezt a PC-karbantartó alkalmazást.

Hirdetés

A Windows rengeteg olyan funkcióval és szolgáltatással rendelkezik, amelyek a PC karbantartásában segítenek, legyen szó a tárhely vagy a memória optimalizációjáról, a frissítések telepítéséréről vagy a hatékony vírusvédelemről. Aki betartja az ajánlásokat, és rendszeresen elvégzi a karbantartási feladatokat, annak hosszú időre garantált a gondtalan használat, sem lassulástól, sem a kártevők megjelenésétől nem kell tartania. Az egyetlen apró probléma ezekkel a funkciókkal az, hogy a beállítások össze-vissza, olykor a rendszer mélyén alaposan eldugva találhatók meg.

Spanyolviasz

A Microsoft az alapötletet ezúttal (sem) maga találta fel, a mobiltelefonok esetében bevett szokás egy olyan szoftveres eszköz a készüléken, amely a legfontosabb feladatokat automatikusan, vagy legalábbis egyetlen gombnyomásra elvégzi helyettünk. De nem is kell ennyire messzire menni, hiszen PC-re is vannak hasonló alkalmazások, többek között a CCleaner. Nyilván a funkciók nem teljesen fedik egymást, illetve a redmondi vállalat annyiban változtatott a recepten, hogy sokkal több funkciót pakolt a PC Managerbe, mint amit a hasonló jellegű alkalmazásoknál megszokhattunk.

A PC Manager tesztverziója viszonylag hosszú időn keresztül elérhető volt, azonban nem is olyan régen a Microsoft visszavonta ezt a változatot, és a hivatalos honlapon az az információ fogadja a látogatót, hogy a publikus változat megjelenése hamarosan várható. A szoftvert nemcsak a netről, hanem természetesen az alkalmazásboltból, a Microsoft Store-ból is le lehet majd tölteni - ingyenesen. Nekünk sikerült megszereznünk a jelenleg csak angol és kínai nyelven használható tesztverziót, ezt vittük el egy próbakörre PC-nken.

Hirdetés

Minden egy helyen

A Microsoft az alkalmazásban azokat a funkciókat gyűjtötte össze, amelyek a legfontosabbak ahhoz, hogy a számítógép gyorsan és biztonságosan működhessen. A PC Manager ablaka a jobb alsó sarokban nyílik meg, közel a Tálca rendszerikonjaihoz és a jobb oldali kezelőpanelhez - ezzel is mutatva, hogy fontos rendszereszközről van szó.

A rendelkezésre álló funkciókat a cég öt csoportra osztotta. A Home képernyőre került az egygombos teljesítményjavítás, amely a memória felszabadításával, valamint az átmeneti fájlok törlésével járul hozzá ahhoz, hogy gépünk sebessége újra a toppon legyen. Ha gyakran telik meg a memória, kérhetjük ennek a rutinnak az automatikus futtatását is, bár sajnos nem paraméterezhető, hogy mi aktiválja a szolgáltatást: a "magas RAM-kihasználtság" semmitmondó, az átmeneti fájlok 1 GB-os mérete pedig a mai fájlméretek mellett kevésnek tűnik, de mindenképpen jobb lenne, ha a határ állítható lenne.

Ugyanitt végezhetünk általános ellenőrzést, megnézhetjük és adott esetben bezárhatjuk az éppen futó programokat, megtisztíthatjuk az adathordozókat, valamint a PC-vel automatikusan elinduló alkalmazásokat is szabályozhatjuk. Ezeket a feladatokat a PC Managerben és magában a rendszerben is elvégezhetjük máshol, az előny itt nyilván az, hogy nem kell a menüben kutakodni, hanem mindent megtalálunk egy helyen. Viszont sajnos azt is megállapíthatjuk, hogy a Microsoft messze nem hozott ki mindent, amit ebből a funkcióból ki lehetett volna. Az éppen futó alkalmazásoknál a lényeg a memória és adott esetben a processzoridő felszabadítása lenne, csakhogy a rendelkezésre álló felület egyik adatot sem mutatja, így ha valami probléma van a gép sebességével, a Feladatkezelő jobb választásnak tűnik. A Deep cleanup viszont teljesen ki tudja váltani a Lemezkarbantartót, és a Windowsszal elinduló szoftverek kapcsolgatása is kényelmesen megoldható erről a felületről.

A második csoport a Protection nevet kapta, azaz olyan szolgáltatások kerültek ide, amikkel a PC és a rajta található adatok védelméről gondoskodhatunk. Víruskeresést indíthatunk innen, frissíthetjük a rendszert és… a sornak itt vége. Van még pár lehetőség, de az alapértelmezett böngésző beállítása vagy az egyes fájltípusokhoz az alapértelmezés szerint társított szoftverek visszaállítása azért nem tűnik komoly biztonsági kockázatnak, még ha a Microsoft meg is indokolja, hogy az Edge-et azért érdemes használni más böngészők helyett, mert akkor a netes fenyegetések ellen nagyobb védelemben részesülünk. A helyzet az, hogy amit az Edge ezen a téren tud, arra más böngészők is képesek. Viszont fájó pont, hogy hiányzik innen a zsarolóvírusok elleni védelem bekapcsolásának lehetősége, de legalább ugyanekkora probléma, hogy a biztonsági mentésekkel sem tudunk kezdeni semmit a PC Manager felületén. Remélhetőleg a Microsoft később pótolja a hiányzó modulokat; a biztonsági mentések fontosságát aligha kell ecsetelni bárkinek is, a zsarolóvírusok pedig évek óta a legveszélyesebb kártevők közé tartoznak.

Tárhelyek kezelése

Ez a harmadik csoport. A Home képernyőre is kitűzött Deep Clean funkcióval az átmeneti fájlok és más olyan adatok törölhetők, amikre jellemzően nincs szükség (Lomtár, böngésző gyorsítótár stb.), de messze nem ez az egyetlen lehetőség némi tárhely felszabadítására. A Letöltéseket például akár fájltípus alapján is csoportosíthatjuk (dokumentum, kép, tömörített fájl, videó, hang és egyéb), de a válogatást kérhetjük aszerint is, hogy melyik böngészőn keresztül érkeztek a PC-re.

A Large files megkeresi a kiválasztott meghajtón a nagyméretű fájlokat - könnyen lehet, hogy egy-egy letöltés valahol megbújik, és gigabájtokat foglal el, ám így ilyen többé nem fordulhat elő. A Duplicate files - nevéből adódóan - azt nézi meg, vannak-e olyan állományok, amelyek több példányban is megtalálhatók a gépen. Ezzel a módszerrel is rengeteg tárhely nyerhető vissza, adott esetben akár több 10 GB.

Egyéb funkciók

Az appok kezelésénél a Home képernyőről már ismerős lehet két opció (futó alkalmazások leállítása és Windows-szal elinduló appok kezelése), ezek mellett még a Telepített alkalmazások eltávolítására, valamint a Windows Store betöltésére van lehetőség.

Nem túl izgalmas, de ezért az utolsó szekció, az Eszköztár (Toolbox) nyújt némi kárpótlást. Ide olyan parancsikonok kerültek, amelyekkel a Windows hasznos funkcióit tudjuk gyorsan elérni, úgy mint képernyőmentés, Hangrögzítő, Jegyzettömb vagy Számológép. De van még itt webes valutaváltó és fordító is (Bing alapokon), valamint egy kezdő linkgyűjtemény is összeállítható.

A Microsoft PC Manager egy jó ötlet nyomán született minialkalmazás, amely jelenlegi formájában sem rossz ugyan, de az tisztán látszik, hogy a Microsoft messze nem használta ki a koncepcióban rejlő lehetőségeket. Bízhatunk abban, hogy idővel újabb fontos szolgáltatások kerülnek be a repertoárba - meg persze abban is, hogy a szoftver akár már heteken belül hivatalosan is elérhetővé válik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.