Hirdetés

Lopott ötletekre épülne a Windows Defender?



|

Súlyos vádakat fogalmazott meg egy kínai cég vezetője a Microsoft ellen, majd egy váratlan fordulattal finomított az álláspontján.

Hirdetés

A kínai vállalatokat gyakran éri az a vád, hogy nem elég innovatívak a saját megoldásaik, az új fejlesztéseiket pedig valójában az ilyen-olyan módon megszerzett nyugati know-how-ra alapozzák. A nyár során viszont épp az ellenkező irányba látszott elsülni ez a fegyver, amikor egy kínai cégvezető a Microsoftot vádolta meg a technológiájuk lenyúlásával.

A Quihoo 360 Technology nevű internetbiztonsági vállalat első embere, Zhou Hongyi még július végén, az Internet Security Conference-en adott nyilatkozataiban találta azt mondani, hogy a redmondiak az ő megoldásaikat "lemásolva", a széles körű védelmet nyújtó Quihoo 360 Safe Centerről koppintották a Windows Defendert.

Hirdetés

A kijelentés nemcsak azért kavart komoly visszhangot, mert lényegében lopással vádolta meg a világ egyik legnagyobb tech cégét, hanem azért is, mert a sokáig lenézett Microsoft Defender hatékonysága rengeteget javult az utóbbi években, így manapság egyre többen elégszenek meg vele a külső vírusirtók telepítése helyett.

Zhou Hongyi szerint ez a siker annak köszönhető, hogy a Microsoft "levonja a tanulságokat" a Quihoo 360 koncepciójából, ami egyben azt is bizonyítja, hogy az ő cége fejlett technológiát kínál és jó úton halad. A dolog ennyiben is maradhatott volna, ám a vezető később a közösségi médián keresztül finomította az álláspontját.

A Weibón közzétett posztjában azt írta, hogy ő tulajdonképpen nem támadta a Microsoftot, hanem szimpatizál a céggel, mivel a Defender és a Quihoo 360 sikere egyaránt alátámasztja, hogy ma csak a sok végfelhasználóval rendelkező vállalatok tudnak igazán jó biztonsági megoldásokat előállítani, mivel nagy mennyiségű adat áll rendelkezésükre az ehhez szükséges elemzésekhez.

"Véleményem szerint a Quihoo 360 és a Microsoft is a biztonság felé orientálódik, úgy gondolom, hogy egyaránt jövőorientált vállalatok".

- áll a visszavonulásként is felfogható nyilatkozatban. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Quihoo 360 és a Microsoft korábban a mobilbiztonsági megoldásokban való együttműködésre és a Windows 10 terjesztésére is partneri szerződést kötöttek, 2020-ban viszont az Egyesült Államok kormánya tiltólistára helyezte a kínai vállalatot, amely egyébként több száz millió ügyfelet szolgál ki, tehát nem nevezhető kis szereplőnek.

A vállalat neve végezetül onnan is ismerős lehet, hogy az évek során számos kritika érte a Quihoo antivírusát, például azért, mert a szoftver tesztelésre küldött verzióját titkokban a BitDefender motorjával szerelték fel, vagy éppen azért, mert egy állítólagos hátsó kaput helyeztek el a szoftverben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.