Hirdetés

Már dúdolva is kereshetsz zenét a YouTube Musicban



|

Egyelőre csak az egyik nagy mobilos tábor érintett, de jó eséllyel bővül majd funkció támogatási köre.

Hirdetés

Valószínűleg mindannyian jártunk már úgy, hogy megtetszett egy dal, aminek fogalmunk sem volt a címéről. Az ősidőkben ilyenkor nem maradt más, mint a sokszor kilátástalan nyomozgatás, aztán színre léptek az első olyan alkalmazások, amelyek egy rövid hangfelvétel alapján beazonosították az adott számot, az utóbbi években pedig már akár dúdolással is rálelhetünk az áhított ritmusokra.

Egyebek mellett a Shazam, a Deezer és 2020 óta a Google kereső is támogatja ezt a funkciót, míg a YouTube tavaly nyáron kezdte tesztelni a lehetőséget, ami most a videómegosztó zenestreaming-platformjára, a YouTube Musicra is beköszönt.

Hirdetés

Elsőként a 9to5Google hívta fel rá a figyelmet, hogy a YouTube Music Android alkalmazás a 7.02-es kiadás szerveroldali frissítésével képessé vált dúdolás útján is azonosítani a keresett dalokat. Ehhez egy új, hanghullámokat formázó ikon tűnt fel a felső keresősáv jobb szélén, amelyet megérintve egy teljes oldalas felületre jutunk. Itt egy gomb lenyomásával megkezdhetjük a dúdolást, a keresési eredményben pedig az adott szerzemény adatain (cím, előadó, album) túl két gomb is szerepel az azonnali lejátszáshoz és a mentéshez.

Forrás: 9to5Google
Forrás: 9to5Google

A funkció a Google Pixel "Now Playing" (magyarul: Milyen zene szól a közelben) szolgáltatásán alapul, amely mesterséges intelligenciát használ a hangfelvételek vagy az elhangzott dúdolás és a zenék összevetéséhez. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a YouTube Music iOS-es kiadása mikor kaphatja meg a dúdolós trükköt, de jó esély van rá, hogy a Google nem fogja sokáig korlátozni a hozzáférést, hiszen a YouTube Premium csomag részeként vagy önállóan is elérhető YouTube Musicnak az Apple háza táján is jócskán akadnak előfizetői.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.