Hirdetés

Megszívod, ha hamar túladsz a Cybertruckodon



|

A Tesla szép csendben visszacsempészte az eladást ellehetetlenítő záradékot az adásvételi szerződésbe.

Hirdetés

Még el sem kedték kiszállítani az első Tesla Cybertruckokat, mikor robbant a bomba, miszerint a cég, elejét véve a spekulációknak, egy záradékkal akadályozná meg, hogy az újdonsült tulajdonosok idő előtt túladhassanak az elektromos kisteherautón. Habár több logikus érvet is fel lehet sorolni az intézkedés mellett, a szabadpiaci működést mindennél többre tartó országban kiverte a biztosítékot.

A regisztrált vásárlók hosszú sora és a gyártás viszonylagos lassúsága valóban okozhatja azt, hogy egyes - a sorban előrébb álló - vevők megpróbálhatnak nyerészkedni, és gyorsan túladni a már leszállított autójukon egy szabad szemmel is jól látható összegért cserébe. Első körben engedve a tiltakozásnak, a Tesla elállt az eladás tilalmától, de most úgy tűnik, hogy ez csak időhúzás volt a részéről.

Hirdetés

Tehát a záradék, ami egy ilyen - egyébként jövedelmezőnek ígérkező - tranzakciót szinte teljesen ellehetetlenít, most mégis visszakerült az adásvétel feltételeit rögzítő szerződésbe. A múlt héten kaptak értesítést azon foglalások tulajdonosai, akik a 120 000 dolláros Foundation Series felszereltségű Cybertruckra jelentették be igényüket. A full-selfdriving (FSD) funkcióval és számos extrával ellátott kivitelű limitált darabok idén december és jövő március között kerülnek kiszállításra.

Állítólag még a záradék megfogalmazása is ugyanaz, mint a korábban törölté. A kitétel azt tartalmazza, hogy a limitált szériás autó megvásárlói egy éven belül csak úgy adhatnak túl az autón, ha fizetnek a Teslának 50 000 dollár büntetést, de ehhez is szükségük van a cég írásos engedélyére. Ha valaki enélkül értékesítené Cybertruckját, akkor beperelhető szintén 50 000 dollár értékben. Érdekes módon ezt a szerződés szerint akkor is megteheti a Tesla, ha csak vélelmezi a tulajdonos eladási szándékát. Hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban, az egyelőre nem derült ki. Arról egyelőre nincs hír, hogy csak a limitált szériásoknak került be a záradék a szerződésébe, vagy általános intézkedésről van szó.

Ezzel a lépéssel a Tesla, mindamellett, hogy ismét nem sikerült egy ilyen jelentőségteljes intézkedést megfelelően kommunikálnia, a jól felszerelt, kedvező árú széria viszonteladásából származó nyerészkedésnek szeretné elejét venni. Ennek ellenére a vásárlók valószínűleg meg fogják találni a kiskapukat, ahogy mindig is, hiszen az eBay-en jelenleg is sorjáznak az eladó foglalások. Más kérdés, hogy ezek mennyire megbízhatóak, hiszen van aki néhány száz dollárral már megelégedne, és olyan is akad, aki 350 000 dollárt kérne érte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.