Hirdetés

Mikor lesz végre kijelző alá rejtett szelfikamera?



|

Évek óta hallani kísérletekről, de a jelek szerint nemsokára többen is boltokba küldhetik az első valóban működő rejtett frontkamerás mobilokat.

Hirdetés

A mobilgyártók jó ideje próbálják elérni azt, hogy az előlapi kijelző minél jobban szétterpeszkedhessen: elsőként száműzték a fizikai gombokat és ezáltal az alsó fekete csíkot, majd pedig a szelfikamerát és egyéb szenzorokat rejtő felső csíknak üzentek hadat. Ez utóbbi már nehezebb tésztának bizonyult, és az eddigi áthidaló megoldások nem nyerték el mindenki tetszését.

Hirdetés

Ott van a notch, tehát a kijelzőbe részlegesen belógó szenzorfül, ami belerondít a teljes téglalap-érzetbe, de a kijelzőbe fúrt lyukak mögötti kamerák sem minden esetben esztétikusak, például teljes képernyős videó nézése, vagy játék közben. A kijelző alá rejtett kamerákkal kapcsolatban már több gyártó jelezte, hogy dolgozik az ügyön, de eddig senkinek nem sikerült olyat összehozni, amit sorozatgyártásba mertek volna küldeni.

A dolog valahol érthető, hiszen két, látszólag összeférhetetlen technológiát kell itt összefésülni. Adott ugyanis a kijelző, amely megvilágított, vagy önmagában világító diódákból áll, ezért ha ilyenek mögé kerül egy kamera, az innen származó fények és színek értelemszerűen torzítják a lencsébe jutó információt. Ugyancsak számolni kell azzal is, hogy a kijelző és az előtte lévő átlátszó réteg(ek) is okozhatnak tompítást, becsillanást és egyéb nem kívánt effekteket.

Az Apple, a Samsung és a Huawei neve is felmerült már azok között, akik elsőként lehetnek képesek áthidalni a fenti problémákat és kiadni olyan mobilt, ahol a szelfikamera láthatóan teljesen eltűnik a frontoldalról, amelyet így teljesen át lehet adni a most már valóban faltól-falig érő megjelenítőnek. Ezek közül azonban egyik sem jött be, közben viszont napjaink egyik leggyorsabban feltörekvő gyártója, a Xiaomi adott ki nemrég közleményt arról, hogy elkészültek a harmadik generációs kijelző alatti kamerás technológiájukkal, amely az első kettővel szemben már készen áll arra, hogy sorozatgyártott, kiskereskedelemben is kapható készülékekbe kerüljön.

Az alábbi videón meg is lehet nézni, mit tud az újdonság a Xiaomi jelenlegi, fúrt kamerás kijelzőjéhez képest. Láthatóan a két panel kötzött nincs különbség (legalábbis amennyire ezt egy YouTube videóból meg lehet állapítani), a fényerő és a színtelítettség teljesen hasonlónak tűnik képnézegetés és videólejátszás közben is. Pár pillanatra az is megvillan a videó végén, ahogy elkészül egy szelfi a rejtett kamerával: egyrészt a kész kép szintén élesnek és minőséginek tűnik, másrészt azért arra is következtetni lehet, hogyan segíti a rendszer a panel alatti lencsét.

Ha jól megnézzük, a kép készítésekor nem a teljes kijelzőn látjuk az előnézeti képet, hanem ilyenkor ez egy kicsinyített mezőben jelenik meg, felül csak néhány kis ikon látszik a két sarokban. Ez jelentheti azt, hogy a szelfikamera környékén levő panelszakaszt ilyenkor teljesen sötétben hagyja a mobil képrögzítő szoftvere azért, hogy onnan semmilyen zavaró fény vagy egyéb torzító effekt ne furakodjon a szenzor elé. Emellett a közlemény egy olyan képpont-elrendezési technológiáról is beszél, amely a korábbi rejtett kamerás megoldások gyengeségét küszöböli ki. Az első generációkban ugyanis csökkentették a kamera előtti képpontok számát, ezzel tették átlátszóbbá a területet, de a 3. generációban erre már nincs szükség.

Persze erről konkrétabbat talán csak akkor tudunk meg, ha az első ilyen Xiaomi mobilt valóban kézbe lehet fogni és kipróbálni (netán atomjaira szedni), mindenesetre videón már meggyőző a technológia.

Egyébként az is érdekes, hogy bár ilyen látványos módon a Xiaomi mutatta be először, hogy náluk már működik a kijelző alatti kamera, mégis beelőzheti őket egy versenytárs abban, hogy elsőként dob piacra ilyen készüléket. A szintén kínai ZTE ugyanis nemrég arról jelentetett meg közleményt, hogy szeptember elsején bemutatja, és ezután hamarosan forgalmazni is kezdi az Axon 20 5G nevű mobilját, amelyben már az előlapi panel alá rejtett kamera dolgozik majd.

Erről a fenti reklám-renderen kívül még nincs képi bizonyíték, de a bemutató dátuma már itt van a nyakunkon - ha tényleg működik az Axon 20 megoldása, akkor elorozzák a Xiaomi elől az elsőséget. Ahogy bármi ilyen a kezünk ügyébe kerül, mindenképp beszámolunk róla!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.