Hirdetés

Mobilfüggő társadalom: 30 éve nem halt meg ennyi gyalogos



|

A gyalogosok túl sokat okostelefonoznak közlekedés közben, emiatt durva tempóban emelkedik a gyalogoshalálok száma. 30 éve nem volt ilyen rossz a helyzet.

Hirdetés

Sokkoló jelentést hoztak nyilvánosságra Amerikában. Ez alapján az okostelefonokat valóban túlzottan sokat és sokszor rossz pillanatokban nyomkodjuk. A gyalogosok hajlamosak annyira elmerülni a mobil kijelzőjében, hogy nem ritkán életveszélyes helyzetbe hozzák saját magukat. 30 éve nem halt meg annyi gyalogos közlekedési balesetben, mint 2018-ban. 

Hirdetés

A gyalogoshalálok számának gyors emelkedését a szakértők a túlzott mobilhasználathoz kötötték, bár nem segít az sem szerintük, hogy egyre több SUV van forgalomban. A helyzet kritikus szintre jutott, 1990 óta nem halt meg ilyen sok gyalogos közlekedés közben. 

Amerikában tavaly konkrétan 6227 gyalogos halt meg séta közben közlekedési balesetben. A közlekedési balesetek közül a gyalogoshalálok száma emelkedik a leggyorsabban az elmúlt évtizedben, és arányaiban már 16 százalékot tesz ki a halálos járműbalesetek kategóriájában. 

Fontos és megdöbbentő adalék, hogy 2009-ig egyáltalán nem volt ilyen probléma. Vagyis addig, amíg az Android és az iOS rendszerű okostelefonok nem vették át a normál mobiltelefonok helyét a piacon. A gyalogosokat érintő halálos ütközések száma 45 százalékkal volt magasabb 2017-ben, mint 2009-ben. 

A jelentésben a szakértők azt javasolják, hogy különféle trükkökkel és közlekedési megoldásokkal el lehetne érni, hogy kevesebb ilyen baleset történjen. A legjobb módszer azonban még mindig az, ha eltesszük az okostelefont, és közlekedés közben a környezetünkre figyelünk. Mindegy, hogy autót vezetünk vagy gyalogosan közlekedünk, ne a mobilra figyeljünk, hanem a magunk (és lehetőleg mások) biztonságára. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.