Hirdetés

Műholdak elpusztítására képes eszközt lőttek az űrbe az oroszok?



|

A Pentagon jelentése szerint a múlt héten elindított eszköz alkalmas lehet műholdak megtámadására.

Hirdetés

A hidegháború óta ismét kiújult technológiai küzdelem egyre inkább eszkalálódik a két ellenfél, az Egyesült Államok és Oroszország között. A csata ott folytatódik, ahol évtizedekkel ezelőtt, a szocialista blokk felbomlásakor abbahagyták: a világűrben.

Bár látszólag mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, ismét felmerült annak a lehetősége, hogy a szembenálló felek egymás eszközeit veszélyeztethetik, esetleg támadó eszközzel megkísérelhetik levadászni azokat. Nem először történik meg, hogy a nagyhatalmak az ellenfelüket űrprogramjuk bojkottálásának szándékával vádolják meg, ám kézzelfogható bizonyíték egyszer sem került napvilágra.

Az Egyesült Államok egy minap megjelent közleményében most azt állítja, hogy örök riválisa, Oroszország egy olyan fegyvert állított alacsony Föld körüli pályára, amivel célba veheti akár az amerikai műholdakat is. Ez komoly érvágás lehet, hiszen részben ezek az eszközök szavatolják az ország védelmét és kommunikációját is.

Hirdetés

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője kedden jelentette be egy sajtótájékoztatón az Amerikai Védelmi Minisztérium ezirányú értesüléseit. Az MTI is beszámolt a közelmúltbéli eseményről, amire május 16-án került sor. Az amerikai kormányzati szerv szerint egyáltalán nem a véletlen műve, hogy ugyanezen a pályán már kering nekik is egy műholdjuk.

Robert Wood amerikai ENSZ-nagykövethelyettes már fogalmazott meg ehhez hasonló véleményt korábban is. Szerinte az is árulkodó lehet, hogy Oroszország áprilisban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy határozatát, amely tiltaná a nukleáris űrfegyverek használatát, de Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes tagadta a feltételezést, hogy a két dolog összefüggne.

Az oroszok arra hivatkozva hárítanák a vádakat, hogy ők mindig is ellenezték a támadófegyverek használatát a világűrben. Az USA titkosszolgálatai már év elején felhívták arra a figyelmet, hogy Moszkva ilyesmit tervez, és okkal gondolják azt is, hogy ez veszélyeztetheti az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságát. Moszkva szokás szerint kacsának minősítette az értesülést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.