Hirdetés

Nem adna a kormány zöld rendszámot az új plug-in-hibrideknek, és a régiektől is elvenné|

Új rendelettervezet készült a sok vitát kiváltó korábbi szabályozás egyik anomáliájának orvoslására.

Hirdetés

Sok álmodozás és kísérleti projekt után az előző évezred utolsó éveiben piacra dobott hibrid hajtású Priusok egy új korszakot indítottak el az elektromobilitás terén. A kezdeti koncepció, hogy városi közlekedésben az elektromos motor használatával majd kevesebb kibocsátás terheli a környezetet, mára megdőlni látszik.

Bár a hibrid technológia sokat fejlődött az elmúlt több mint 25 év során, mégsem váltotta be teljesen a klímavédelemhez fűzött reményeket. Ugyan a hatótávot, amivel a hálózatról feltöltött elektromotor gazdálkodik, sikerült valamelyest megnövelni, hozzáértők egybehangzó véleménye szerint ez frekventáltabb használat esetén nem sokat számít.

Hazánkban ennél is tovább árnyalja a képet az a sokak által kritizált 2011-es rendelet, mely szerint a hálózatról tölthető, megnövelt hatótávú hibrideknek ugyanúgy jár a zöld rendszámtábla és a hozzátartozó előnyök. Ugyan idén  többször is megdőlt a kiadott zöld rendszámok rekordja, ma ezek többsége már EV-re kerül.

Hirdetés

Nem csoda, hogy korábban sokan éltek a lehetőséggel, hiszen egyrészről a plug-in-hibridek nagy átlagban olcsóbbak, mint az EV-k, másrészt tulajdonosaik ingyen parkolhatnak. Ennek azonban úgy tűnik, vége, mivel a kormány pontot tenne a történetre azzal, hogy megszünteti ezt a feltűnő anomáliát.

A most megjelent tervezet szerint az új rendelet nem adna különleges nyilvántartási számot a konnektorról tölthető hibrid autóknak ez év szeptemberétől. Akik már korábban megszerezték ezt a privilégiumot, átmenetileg fellélegezhetnek, de rájuk is ugyanez vár csak némi csúszással. Az új előírás szerint nekik 2026 novemberéig kell lecserélniük hagyományos rendszámtáblára a zöldet.

A rendelet-tervezet indoklásában azt írja a kormány, hogy a speciális megkülönböztetés ezután csak azoknak a tisztán elektromos hajtású járműveknek jár, amelyek valóban kibocsátásmentesen működnek. Bár az új szabályozás valószínűleg nem jön jól a hibrideseknek, nem derült égből érkező villámcsapásként sújt le rájuk, hiszen az ezzel kapcsolatos viták szinte egyidősek a hamarosan hatályát vesztő korábbi rendelettel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.