Hirdetés

Nem akarjátok tudni, mennyi adatot gyűjt be a Facebook Messenger a többi üzenetküldőhöz képest



|

Jó ötlet is volt, meg nem is egy táblázatba szedni a legnépszerűbb alkalmazások által gyűjtött adatokat és azok felhasználási céljait.

Hirdetés

Most, hogy december óta az App Store alkalmazásboltban fellelhető appoknál feltüntetik, melyik milyen adatokat gyűjt be, és hogy miként használja fel azokat a fejlesztő, a Forbesnak is könnyebb volt összehasonlítania e tekintetben a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásokat. Mondhatnánk, bár ne tették volna: a lenti ábrán is jól kivehető, hogy bizony a Facebook Messenger nemhogy éllovas adatgyűjtésben és felhasználókövetésben, de konkrétan együtt körözi le a Signalt, az iMessage-et és a WhatsAppot.

A Signal csak telefonszámot tárol, míg az iMessage ezen túl e-mail címet és keresési előzményt is, a WhatsApp viszont már elemzéshez és az app működéséhez is kér bizonyos adatokat (épp mostanság frissültek az alkalmazás szolgáltatási és adatvédelmi feltételei, ami az európai térségben mondjuk pont kevesebb kellemetlenséggel jár).

Hirdetés

Ehhez képest a WhatsAppot birtokló Facebook másik terméke, a Messenger, nos...

Az analitikán és funkcionalitáson túl a hirdetők, a személyre szabás, valamint egyéb célokra is igényel tőlünk a fentebb említett adatokon kívül például böngészési előzményeket, egészségi adatokat, felhasználói tartalmakat (e-mailek, szöveges üzenetek, képek, videók, sőt, gameplay tartalom!), de még szenzitív információkat is.

Ironikus, hogy az App Store újítása épp az átláthatóságot próbálta segíteni, és közben pont ennyire kaotikus felsorolást eredményez a Messenger vonatkozásában, mint ahogy azt az alábbi, a Forbeson közzétett ábra is mutatja:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.