Hirdetés

Nem hagyja magát átverni az EU, vizsgálatot indít az Apple, a Google, a Meta és az Amazon ellen



|

Az Európai Bizottság szerint a tech óriások kijátszhatják a digitális piacokról szóló jogszabályt.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több hír kapcsán is foglalkoztunk a március elején életbe lépett digitális piacokról szóló EU-s jogszabállyal (DMA), amely tömören összefoglalva egy sor változtatásra kényszerítette a legbefolyásosabb online platformok üzemeltetőit, köztük például az Apple-lel, az Alphabettel (Google), a Metával és a Microsofttal.

Az új előírás célja, hogy ezek a kapuőrként azonosított gigászok egyenlőbb versenyfeltételeket biztosítsanak a fennhatóságuk alá tartozó szolgáltatásokban, miközben a felhasználók számára is nagyobb átláthatóságot igyekszik garantálni. Az ügyben illetékes Európai Bizottság azonban azt gyanítja, hogy az érintett vállalatok kijátsszák a regulát, ezért máris vizsgálatot indított ellenük.

Hirdetés

A Bizottság ezt egy hivatalos közleményben tudatta, amelyből kiderül, hogy a 12 hónapos nyomozás az Apple-t, az Alphabetet, a Metát és az Amazont is érinteni fogja. Az Apple esetében annak fognak utánajárni, hogy az almás cég követte-e a DMA szellemiségét az App Store-ral rivalizáló iOS-es alkalmazásboltokra és az egyes fejlesztőkre vonatkozó szabályok kidolgozásakor, valamint a szabad böngészőválasztás gyakorlati megvalósítását is megvizsgálják.

Az Alphabetet a Play Áruház androidos előnyeit kiegyenlíteni hivatott változtatások miatt veszik elő, illetve azt is bizonyítania kell a vállalatnak, hogy a Google kereső már nem kivételez a saját szolgáltatásaival a találatok között. Az Amazon esetében szintén azt vizsgálja meg a Bizottság, hogy a webáruház előnyben részesíti-e a saját termékeit, míg a Metának a nemrég bevezetett fizetős Facebook miatt kell magyarázkodnia, amelyben a felhasználók csak egy borsos előfizetéssel szabadulhatnak meg a hirdetési célú követéstől.

"Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az Alphabet, az Apple és a Meta megoldásai tiszteletben tartják az európai polgárok és vállalkozások számára igazságosabb és nyitottabb digitális terek létrehozásával kapcsolatos kötelezettségeiket."

- kommentálta a vizsgálatot Thierry Breton, az EU belső piacokért felelős biztosa, aki kilátásba helyezte, hogy a DMA-t megsértő vállalatok súlyos büntetésekre számíthatnak. A jogszabályban foglaltak alapján ez akár a világszerte szerzett éves bevételük 10%-ára is rúghat, de kivételes esetben, ismételt szabálysértés esetén 20% is lehet az összeg.    

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.