Hirdetés

Pert nyert a Bitcoin állítólagos feltalálója, megtarthatja elképesztő kriptovagyonát



|

Craig Wright ráadásul úgy értelmezi a floridai bíróság ítéletét, hogy az megerősítette, tényleg ő a Bitcoin alapítója.

Hirdetés

A Bitcoin 2008-as indulásakor a kriptovaluta koncepcióját és célját bemutató dokumentumot egy ismeretlen személy, vagy csoport Satoshi Nakamoto álnéven írta alá, így a mai napig tisztázatlan, kinek az agyszüleménye a digitális valuta, ami egy meghatározó trend első hírnöke lett.

Craig Wright neve 2015-ben merült fel először, mint a Satoshi Nakamoto mögött álló tényleges személy, azóta az ausztrál hevesen küzd érte, hogy ismerjék el a Bitcoin alapítójaként. Egy friss bírósági ítéletről pedig azt állítja az üzletember, hogy alátámasztotta ezt az állítását.

Hirdetés

Wright egykori üzlettársa, Dave Kleiman örököseivel szállt szembe a bíróságon, a 2013-ban elhunyt szakember rokonai ugyanis azt állították, amennyiben tényleg közösen találta fel a két férfia Bitcoint, akkor a Wright birtokában lévő kriptovaluta fele őket illeti meg. Ez pedig tényleg monumentális összeg, 1,1 millió Bitcoinról van szó, ami elméletileg ötvennégymilliárd dollárt, azaz nagyjából 17,6 billió forintot ér.

A Miamiban lefolytatott polgári per azonban szinte minden kérdéses pontban Wrightnak adott igazat, az esküdtszék a teljes kriptovagyon értékéhez képest elenyésző összeget, nagyjából százmillió dollárt ítélt meg Kleiman családjának szellemi tulajdonjogok kompenzációjaként. Ezzel elismerve, hogy Kleiman részt vett a Bitcoin kitalálásában, ám csak kisebb részben.

Az örökösök így is rendkívül elégedettek voltak a per végeredményévek, úgy nyilatkoztak, így "fair részesedést" kaptak abból, "amit Dave segített létrehozni". Wright viszont még nagyobb jelentőséget tulajdonított az ítéletnek, állítása szerint ez jogi értelemben is megerősíti, hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alapítója. 

"Az esküdtszék nyilvánvalóan úgy találta, hogy én vagyok az [alapító], máskülönben nem ítéltek volna a javamra (...) Ez egy figyelemre méltó eredmény, és úgy érzem, teljes mértékben tisztázva lett a nevem"

- nyilatkozta a per után Wright.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.