Próbáld meg ennek a Captchának bebizonyítani, hogy nem vagy robot!



|

Mielőtt rávetnéd magad a kihívásra, szólunk: nem fog sikerülni.

Több vicces mém is élcelődik a Captcha azonosítási megoldásokon, ezek közül a leggyakoribbak azok, ahol az embernek el kell döntenie, hogy a bejelölendő tárgy egyik négyzetre átlógó három pixele még a feladat részét képezi-e.

Ennél viszont lényegesen komolyabb kihívást állít a felhasználói elé a Discord, amelynek a hCaptcha nevű rendszere konkrétan olyasminek a megjelölését kéri az emberektől, ami nem létezik, ehhez pedig egészen szürreális képeket kínál fel, amelyek úgy néznek ki, mintha egy kevésbé ügyes mesterséges intelligencia generálta volna.

Hirdetés

A Discord több felhasználójának is feltűnt a különös jelenség. Kezdjük ott, hogy a hCaptcha rendszere többektől azt kérte, hogy a felkínált fotókon azonosítsák a Yoko nevű tárgyat. Nem, nem Yoko Onoról van szó, de még ha ez is lenne a helyzet, a feldobott képeken sehol nem látszik a 90 éves művész.

Ami viszont látszik, úgy néz ki, mintha egy generatív mesterséges intelligencia hozta volna létre. Bár némelyik képről sejthető, hogy "mire gondolt a művész", de ha szigorúan vesszük, bizony akadnak a próbaképeken olyan tárgyak, amelyek mintha nem egészen ebben a formában léteznének. És akkor még mindig nem kaptunk választ a kérdésre, hogy mi is az a Yoko?

Nem sokkal jobb a helyzet, amikor azt kéri a hCaptcha, hogy a Rubik-kockát (pontosabban a puzzle kockát) ábrázoló képeket válassza ki a felhasználó. Mutatjuk is, hogy miért.

Mint látható, már eleve a mintaként feldobott kép sem egészen úgy néz ki, mint egy sima Rubik-kocka, de a kiválasztandó képek között sem igazán találunk olyat, ami megfelel a feladatnak. Nagy kérdés legalábbis, hogy például a jobb alsó objektum Rubik-kockának számít? Hát a bal alsó?

A problémával kapcsolatban a Discord jelezte, hogy ők nem tehetnek a hibáról, hiszen ők is a hCaptcha rendszerét használják. Utóbbi cégnél pedig nem most fordul elő először, hogy hiba csúszik a biztonsági megoldás működésébe. Valószínűsíthető, hogy a hCaptcha nem megfelelő adatokkal tréningezi a mesterséges intelligenciáit, rávilágítva, hogy milyen nehézségekkel jár egy megbízhatóan működő MI-rendszer kiépítése.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.