Hirdetés

Roppant kínos, de hamis tartalmú levelekkel zsaroltak állami és önkormányzati szerveket|

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet közlése szerint nemrég ismét megnövekedett az interneten terjedő, magyar nyelvű zsarolólevelek száma.

Hirdetés

Riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, ugyanis a jelek szerint az elmúlt időszakban újfent elkezdtek terjedni olyan zsaroló e-mailek az interneten, amelyeknek szimplán az a céljuk, hogy átverjék és megkopasszák a felhasználókat. Ráadásul tovább fokozza a problémát, hogy magyar nyelvűek a levelek, így némileg hihetőbbnek tűnnek, mint az angol társaik, de ettől függetlenül továbbra is csak egy szebben megfogalmazott lopási kísérletről van szó.

Hirdetés

Az NKI közleménye szerint a levek tartalmilag megegyeznek, és arról tájékoztatják az átverni kívánt illetőket, hogy megfertőzték a gépüket egy trójai vírussal, ami képes átmásolni az adatokat az elkövetők szerverére. Sőt, az e-mail szerint az adatok között megtalálható egy olyan kompromittáló videó is, amelyen állítólag a felhasználó bizonyos tevékenysége látható, miközben épp egy felnőtt oldalt böngészett.

A zsarolólevél utasításai szerint a megcélzott felhasználónak egy bitcoin-számlára kell elhelyeznie a megjelölt váltságdíjat, különben az ismerősei megkapják a videót, és a közösségi médiában is megjelenik az. Az e-mailek ráadásul nemcsak magánszemélyeket, hanem állami és önkormányzati szerveket, és még közintézményeket is megcéloztak nem olyan régen.

Természetesen a levél tartalma hamis, így ha esetleg kaptok egy ilyet a jövőben, akkor a legcélszerűbb az, ha egyből törlitek is azt. Egyébként ezt tartalmazza a szóban forgó zsarolólevél:

"Üdvözletem,

Ez az utolsó figyelmeztetés.

A rendszere veszélybe került.
Minden adatot átmásoltunk az Ön készülékéről a szervereinkre.
Volt egy videófelvétel is a kamerádról, amelyen pornót nézel.

A vírusom egy nemrégiben megnyitott felnőtteknek szóló weboldalon keresztül fertőzte meg a készülékét.

Ha nem tudod, hogyan működik, megosztom veled a részleteket.
A Trójan vírus teljes hozzáférést és ellenőrzést biztosít az Ön által használt eszköz felett.
Ennek eredményeként láthatom az egész képernyődet, bekapcsolhatom a kamerádat és a mikrofonodat, és te még csak nem is fogsz tudni róla.

A képernyődről és a kamerás eszközödről videófelvételt készítettem, és megszerkesztettem a videót, amelyen a képernyő egyik részén egy maszturbáló videót látszik, a másik részén pedig egy pornográf videót, amelyet abban a pillanatban nyitottál meg.

Látom a teljes névjegyzékét a telefonjáról és az összes közösségi médiáról.
Ezt a videót egy pillanat alatt elküldhetem a telefonos, e-mailes és közösségi médiás kapcsolataid teljes listájára.
Ezenkívül mindenkinek tudok adatokat küldeni az e-mailjéből, valamint az üzenetküldőkből is.

Örökre tönkretehetem a hírnevedet.

Ha el akarja kerülni ezeket a következményeket, akkor:
1400 USD (US dollár) átutalása a bitcoin pénztárcámba
(ha nem tudja, hogyan kell ezt megtenni, írja be a Google keresőjébe, hogy "Bitcoin vásárlás").

Bitcoin tárcám (BTC Wallet): bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz

Amint megérkezik a fizetés, azonnal megsemmisítem a videódat, és garantálom, hogy nem foglak többé zavarni.
50 órája (valamivel több mint 2 nap) van arra, hogy teljesítse ezt a kifizetést.
Automatikus értesítést kapok, amikor elolvasom ezt az e-mailt. Hasonlóképpen, az időzítő automatikusan leáll, miután elolvasta az aktuális e-mailt.

Ne próbálj meg reklamálni sehol, mivel a pénztárca nem követi, a posta, ahonnan a levél érkezett, és nem követik és automatikusan létrejön, így nincs értelme írni nekem.
Ha megpróbálja megosztani ezt az e-mailt bárkivel, a rendszer automatikusan kérést küld a szervereknek, és azok továbbítják az összes adatot a közösségi hálózatoknak.
A jelszavak megváltoztatása a közösségi hálózatokon, levelezésen, eszközön nem segít, mert az összes adat már le van töltve a szerverfürtömre.

Sok szerencsét, és ne csinálj semmi hülyeséget. Gondoljon a hírnevére."

Ti találkoztatok ilyen levéllel az elmúlt időszakban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.