Hirdetés

Eszközeink szinkronban - Így streamelj házon belül!



|

Otthonunk felokosításának egyik legjobb kezdő lépése lehet, ha összhangot teremtünk különféle multimédiás eszközeink között. Cikkünkben megmutatjuk a legfontosabb lépéseket.

Hirdetés

Egyre több, a lakásban korábban komoly problémákat jelentő vezetéktől szabadulhatunk meg, helyettük a wireless kapcsolatok hatalmas szabadságot kínálnak. A Wi-Fi-nek köszönhetően gond nélkül jeleníthetjük meg a mobilunkon tárolt fotókat a nappaliban elhelyezett televíziónk képernyőjén, vagy a számítógépünk merevlemezén raktározott felvételeink megtekintését az ágyba bújva, tabletünkön folytathatjuk. Egy ilyen ökoszisztéma kialakítása már nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé. A legtöbb, aktívan használt készülékünkben már elérhető olyan hardverkomponens, amely segítségünkre lesz a kijelzőinken látható információk szinkronizálása során. Természetesen többféle úton is elindulhatunk a képernyők közötti multimédiás megosztás felé, bárhogy is döntünk azonban, a végeredmény egy olyan kényelmi funkció lesz, amelyet valóban aktívan használunk majd.

Hirdetés

Lokálisan összekötve

Távoli szerverekről (YouTube, Netflix, HBO Go stb.) már régóta beszerezhetünk vizuális tartalmakat, ezek lokális megosztási lehetőségeit ennek ellenére viszonylag kevesen használják aktívan. Pedig eszközeink egymás közötti képernyőmegosztásának beállítása - megfelelő internetkapcsolattal - nem sokkal bonyolultabb, mint egy villanykörte kicserélése. Tény, hogy ha megfelelő streamélményre vágyunk, gondoskodnunk kell a házon belüli helyiségek hibátlan Wi-Fi-lefedettségéről, ehhez pedig - különösen egy nagyobb lakásban -  akár Wi-Fi-jelismétlőket vagy powerline-okat is érdemes bevetnünk. Használatukkal ugyanis garantálhatjuk, hogy még a routerünktől legtávolabb található helyiségbe is megfelelő erősségű netkapcsolat kerüljön.

Ha sikerült internettel lefedni házunkat, jöhet a következő lépcső, az eszközpark felmérése. Rendezzük listába a készülékeket, amelyeknek a Wi-Fi-hálózaton keresztül kell kommunikálniuk egymással. Ha alaposabban körülnézünk otthonunkban, számos készüléket találunk, amelyek képesek erre: számítógépeket, laptopokat, televíziókat, táblagépeket, játékkonzolokat és okostelefonokat szinte kivétel nélkül párosíthatjuk ily módon egymással.

Multimédiás központ

Ha csak egy médiatárra vágyunk otthonunkban, amelyet minden eszközünkről elérhetünk amíg csordogál adat a Wi-Fi-hálózatunkon, mindössze egyetlen alkalmazás telepítésére lesz szükségünk eszközönként. A Plex szoftverrel pillanatok alatt megoszthatjuk eszközeink között a különféle multimédiás tartalmakat, méghozzá oly módon, hogy közben mindössze saját, védett hálózatunkon zajlik a kommunikáció, és privát fotóink, videóink biztonságban pihennek számítógépünk merevlemezén. A Plex platformokon átívelő szolgáltatáspalettával áll a felhasználók rendelkezésére, ennek köszönhetően saját műsorunkat nem csak az otthoni számítógépek között sugározhatjuk, videóinkat könnyűszerrel továbbíthatjuk a legnépszerűbb okostelefonos platformokra is, sőt felületét még Xbox és PlayStation konzoljainkról is elérhetjük.

A Plex összeállításához nem kell komolyabb erőmű, egy NAS vagy egy leselejtezett számítógép is tökéletesen képes a futtatására, sőt még akár egy Raspberry Pível is megvalósíthatjuk videóink gondtalan elérését a lakáson belül.

Mobilos streamelés

Okostelefonra számos olyan alkalmazást találhatunk, amelyekkel a PC-s környezetből pillanatok alatt átvihetjük a kijelzőnkön látható információkat ennek felületére, és természetesen az ellenkező irány is megvalósítható, igaz, ehhez bizonyos esetekben már kiegészítő hardverekre is szükség lesz. A legegyszerűbb eset, ha a PC-n található információkat akarjuk megosztani mobilunkkal; ekkor általában csak a stabil internetkapcsolat az elvárás, és viszonylag gyorsan megoldhatjuk a streamcsatlakozást. Vessük be a Splashtop szoftvert, amelynek segítségével komplett asztali környezetünk vezérelhető formában jelenik meg mobilunk felületén.

Az ellenkező irány is gond nélkül megvalósítható, okostelefonunk képernyőjét is azonnal szemlélhetjük a PC-s környezetben. A legjobb megoldást ehhez a TeamViewer kínálja, amely az okostelefonos applikációjával kiegészülve komolyabb beállítási folyamat nélkül aktiválható. Persze nem csak a PC-s stream érhető el, akár a televíziónkra is kiküldhetjük a mobil képernyőjét. Néhány smarttévében már beépített szolgáltatást is találunk ennek a funkciónak az élesítésére, ha azonban biztosra akarunk menni, érdemes egy kifejezetten erre a célra szánt streameszközt beszerezni. Az egyik legjobb kétségtelenül Google megoldása, a széles körű kompatibilitással rendelkező és plug-n-play működő Chromecast.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.