Hirdetés

Streaming para: az EU minden országban ugyanazt a kínálatot akarja, de ez veszélyes!



|

Azt szeretné elérni az Európai Unió, hogy senki se maradjon le bizonyos tartalmakról csak azért, megy egyik vagy másik országban él.

Hirdetés

Előfordult már, hogy szerettél volna egy filmet megnézni az általad használt streamingplatformon, de nem sikerült, mert az mondjuk csak az Egyesült Államok területén élő előfizetőknek érhető el? Ennek a bosszantó jelenségnek a neve területi alapú vagy földrajzi korlátozás. Hogy az országban, melyben laksz, milyen tartalmak érthetők el és mik nem, úgynevezett területi licenc-szerződések szabályozzák, melyek hatással vannak az egész szórakoztatóiparra.

Az Európai Unió egyes döntéshozói, mint sok hasonló esetben, ez ügyben is szeretnék a tengeren túli szolgáltatókat megregulázni, és rávenni, hogy az európai közösség országaira ne vonatkozzon ez a korlátozás. Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) már meg is kérte Európai Bizottságot, hogy találjon módot a jelenlegi földrajzi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendelet megváltoztatására, és az elkövetkező két év során dolgozza ki egy új szabályozás kereteit.

Hirdetés

Bár a javaslat irányvonala egyértelmű, részletszabályokat nem tartalmaz. Egyes ágazati szereplők már most egyértelművé tették, hogy ez a kérdés nem fekete vagy fehér, hiszen amilyen hangzatos és ambiciózus az elérni kívánt cél, annyira problémás lehet annak a tényleges megvalósítása.

A szkeptikusok közé tartozik a Creativity Works (CW) nevű koalíció is, amely már most azt kommunikálja, hogy a korlátozás kulcsfontosságú az iparág számára, és az nem valamiféle önkényes döntés eredményeként jött létre. Éppen ellenkezőleg, nagyon is konkrét érdekeket szolgál, melyek életképessé teszik a gépezet működését.

A szervezet egy közleményt is kiadott arról, hogy a tervezett intézkedés munkahelyek millióit veszélyeztetheti és több százmilliárdnyi bevételtől eshetnek el miatta az iparágban érdekeltek. A CW szerint az új szabályozásnak egészen biztosan lenne több nem kívánt mellékhatása is, ezek pedig az előfizetési díjak emelkedése és az európai filmgyártás kritikus szintű pénzügyi ellehetetlenülése.

A tervezett változás érint egy másik fontos területet is, amelyet szinte képtelenség területi differenciálás nélkül fenntartani. A sportkedvelőknek egész biztosan mélyebben kellene a zsebükbe nyúlniuk ugyanazokért a szolgáltatásokért, és ez tovább emelné a streamingdíjakat is. 

Az IMCO-jelentésben egyébként nem esik szó a területi licencek nagykereskedelmi tilalmáról, csak azt szeretnék elérni, hogy mindenhol elérhetők legyenek ugyanazok a tartalmak. A tervezett változtatásokat a Communia digitális jogvédő szervezet is támogatja, mely szeretné ebből a szempontból minden régióban demokratizálni a platformok működését.

Mivel a változtatásból származó esetleges előnyöket leghamarabb 2025-től élvezhetjük az EU területén, addig az ilyen irányú igényeinket csak egy VPN-szolgáltatás segítségével tudjuk kielégíteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.