Hirdetés

Súlyosan félrevezető információkkal bombázza a felhasználóit a TikTok



|

Házilagos abortusz-módszerekkel és álhírekkel vezeti meg a felhasználókat a közösségi platform algoritmusa.

Hirdetés

A TikTok már nemcsak a felhasználói számában, de a platformot övező botrányok mennyiségében is kezd felzárkózni a piacvezető Facebookhoz. Legutóbb például a minden gombnyomásunkat figyelő böngészője miatt érték kritikák az alkalmazást, míg nem sokkal előtte egy újabb halálos áldozatot követeltek a közösségi oldal virális kihívásai.

Most pedig a szolgáltatást hajtó algoritmus keverte kínos helyzetbe az üzemeltető ByteDance-t, ez ugyanis a jelek szerint előszeretettel ajánl félrevezető, esetenként életveszélyes információkat tartalmazó posztokat a közösség figyelmébe.

Hirdetés

A tényellenőrzésre szakosodott NewsGuard nemrég publikált kutatása során 540 olyan videót vizsgáltak meg, amelyeket a TikTok keresőmotorja dobott fel, ebből pedig 105-ben, vagyis a találatok közel 20 százalékában találtak teljesen hamis vagy félrevezető információt.   

"Ez azt jelenti, hogy a TikTok felhasználói az Ukrajna elleni orosz inváziótól kezdve az iskolai lövöldözésekig és a COVID vakcinákig terjedő témákban történő kereséseik során folyamatosan hamis és félrevezető állításokat kapnak."

- írja az elemzés, amelyhez az Egyesült Államokban végezték el a kutatást 4 különböző felhasználói fiókról. A NewsGuard szerint a TikTok akkor is hajlamos az összeesküvés-elméletek felé terelni a nézőket, amikor azok neutrális kifejezéseket gépelnek be a keresőbe: az angol nyelven beírt "klímaváltozás" keresőszóra például "a klímaváltozás egy mítosz"-t, a "COVID vakcina" keresőszóra pedig "a COVID vakcina leleplezve"-t ajánlotta az algoritmus.

Ennél is aggasztóbb viszont, hogy a TikTok gyakran dob fel olyan videókat, amelyek tudományosan megalapozatlan házilagos kezeléseket ajánlanak például a koronavírusra, de az abortuszt érintő amerikai szigorítás miatt az elvetélést okozó főzetek is felkapottak a platformon. Az ilyen videókat feltöltő kuruzslók jobb esetben csak teljesen haszontalan módszereket propagálnak, rosszabb esetben viszont súlyosan egészségkárosító "megoldások" felé terelhetik a nézőiket.  

A jelentésről beszámoló Mashable megkeresésére a TikTok az irányelveire hivatkozott, amelyek tiltják az ártalmas tévinformációkat, s közölte, hogy törlésre kerülnek a problémás tartalmak. A platform továbbá "hiteles hangokkal" és független tényellenőrzőkkel is összefogott, amitől azt reméli, hogy a szakszerű tájékoztatás kerül előtérbe a közegészségügyi kérdések kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.