Hirdetés

Törölnie kell az inkognitó módban gyűjtött adatokat a Google-nek



|

A keresőóriás egy per miatt kényszerül a tömeges adattörlésre.

Hirdetés

A 2008 óta elérhető Chrome böngésző gyorsasága és a webhelyekkel való magas kompatibilitása vitán felüli, ezért nem csoda, hogy 65 százalékos részesedéssel dominálja a böngészős piacot, a felhasználóknak ugyanakkor nem szabad elfelejteniük, hogy a Google számára ebben az egészben adatgyűjtés az üzlet, hiszen a szoftver segítségével felhalmozott információk központi szerepet játszanak a keresőóriás jövedelmeit biztosító célzott hirdetési bizniszben.

Éppen ezért a Google az inkognitó módban sem mond le a felhasználók követéséről, ami miatt 2020-ban egy ötmilliárd dolláros csoportos kártérítési pert is kapott a nyakába a vállalat, ám decemberben kiderült, hogy sikerült megegyeznie a sértettekkel. Az alku részletei akkor még nem voltak ismertek, most viszont fény derülhetett egy fontos feltételre.

A The Wall Street Journal legalábbis a saját forrásaira hivatkozva azt írja, hogy az egyezség értelmében a Google-nek az inkognitó módban gyűjtött adatok milliárdjait kell "megsemmisítenie", az viszont nem teljesen tiszta, hogy a kényszertörlés a korábban eltárolt információkra vonatkozik-e, avagy a továbbiakban is le kell mondania a cégnek a követés ezen módjáról.

Hirdetés

Valószínűleg az előbbiről van szó, a felperesek ugyanis arra alapozták a követelésüket, hogy a Google félreérthető tájékoztatást adott az inkognitó módban történő böngészés működéséről, azt az érzetet keltve, mintha ilyenkor nem történne adatgyűjtés. Azóta viszont a keresőóriás - vélhetően szintén az egyezség részeként - módosította a funkció leírását, mindenkinek egyértelművé téve, hogy mi zajlik ilyenkor.

Valójában ugyanis az inkognitó mód csak arra vonatkozik, hogy a Chrome magán a böngészéshez használt eszközön nem menti az előzményeket, a sütiket és az űrlapokon megadott információkat, míg a felkeresett webhelyek és az általuk használt szolgáltatások (például a Google) által végzett adatgyűjtésre egyáltalán nincs hatással a privát böngészés, ahogyan azt sem akadályozza meg, hogy az internetszolgáltatón keresztül később visszakövethető legyen az online mozgásunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.