Hirdetés

Trükkös módon tolna újabb reklámokat a Windows 11-felhasználók arcába a Microsoft



|

A redmondiak megpiszkáltak egy régi funkciót, ami így már hirdetési felületként szolgál.

Hirdetés

Habár sokan kerülőúton aktivált kalózmásolatokat futtatnak a gépükön, a Windows 11 alapvetően egy fizetős termék, amelynek kapcsán jogos lehetne az elvárás, hogy ebben az esetben ne találkozzunk benne reklámokkal, ám a gyakorlatban a Microsoft előszeretettel használja hirdetőtáblaként az operációs rendszert, többnyire a saját szolgáltatásai, például az Edge böngésző népszerűsítésére.

Ha pedig ez nem lenne elég, a redmondiak most egy új funkciót tesztelnek, ami további reklámokkal szórná meg a rendszert.

Hirdetés

Nemrég egy X-felhasználó, PhantomOcean3 hívta fel a rá a figyelmet, hogy a Microsoft a jövőben fizetett hirdetéseket helyezhet el a Windows 11 Start menüjében, a kitűzött appok alatt látható ajánlott alkalmazások között. Ez a szekció jelenleg csak az újonnan installált programokat és a legutóbb használt fájlokat mutatja, de a közösségi oldalon megosztott képernyőfotó alapján később szponzorált appok (itt például a Brave böngésző) is felbukkanhat köztük.

A megoldás nem véletlenül ismerős, mivel a Microsoft már a Windows 10 Start menüjével is eljátszotta ezt a trükköt, ahol pont annyira találtuk szimpatikusnak, mint most. PhantomOcean  egy kommentben azt is hozzáteszi, hogy a Windows 11 korábbi béta kiadásaiban a rendszer még őszinte megközelítéssel reklámként hivatkozott a funkcióra, most viszont a valamivel finomabban hangzó "alkalmazáspromóciók" kifejezést használja.

A biztató hír, hogy a hirdetések egyelőre ugyanúgy kikapcsolhatók, mint a Windows 11 nyilvános kiadásában található jelenlegi, reklámmentes ajánlások. Ezeket a Gépház > Személyre szabás > Start almenüben lehet szabályozni. A Windows 11 aktuális változatában itt "Legutóbb megnyitott elemek megjelenítése a Start menüben, a gyorslistákban és a Fájlkezelőkben" néven fut a funkció, a PhantomOcean által posztolt menüben viszont már a "Tippek ajánlása, app promóciók és egyebek" nevet viseli.

A nagy kérdés, hogy a megoldás végül túléli a tesztprogramot, de ha elegen háborodnak fel rajta, talán eltekintenek tőle a redmondiak, ahogy az a múltban már több funkcióval is megesett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.