Hirdetés

Új módszer a gyorshajtás ellen: élvezhetetlen lesz a zene a kocsiban, ha túl gyorsan mész



|

A nagy streaming szolgáltatókat is meggyőzné a gyorshajtás rendhagyó büntetéséről egy finn vállalat.

Hirdetés

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, valószínűleg egyetlen olyan vezető sem olvassa e sorokat, aki még ne gyorshajtott volna az életében. Pedig a baleseti statisztikák alapján ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit tehetünk az utakon, ráadásul a pénztárcánkkal és a bolygóval is kiszúrunk vele, hiszen nincs olyan jármű, amelyik nagyobb sebesség mellett ne fogyasztana több üzemanyagot, legyen az benzin, gázolaj vagy elektromos áram.

Erre igyekszik felhívni a figyelmet egy finn energiacég, az St1 Oy, amely közel 1500 benzinkutat üzemeltet a skandináv országokban és a lengyel piacon. A vállalatnak egy egész különleges ötlete van arra, miként lehetne a sebességhatárok tiszteletben tartására ösztönözni az embereket.

Hirdetés

Az St1 azzal állt elő, hogy amikor gyorshajtunk, akkor az éppen hallgatott zene is nagyobb sebességre vált, lényegében mindenkinek élvezhetetlenné téve a dallamokat, akik nem tartoznak az Alvin és a mókusok című film legnagyobb rajongói közé. A formabontó módszerről egy videót is kaptunk egy frusztrált nagymamával, aki alávetette magát a kísérletnek.

Sound Driving - If you drive too fast, the music plays too fast. from Garbergs on Vimeo.

Mindez persze csak egy figyelemfelhívó akció, így egyelőre nem kell attól tartani, hogy hirtelen a saját eljátszási listánk is vinnyogásba vált, valahányszor adunk egy extra gázfröccsöt a zöld lámpa eléréséért. Aki mégis szeretné kipróbálni az élményt, az az St1 által összeállított speciális playlisttel teheti meg az erre szolgáló weboldalon, amely a sebesség mérése érdekében a földrajzi helyzetünkhöz is hozzáférést kér. Persze az a veszély megvan, hogy így is TikTok trendek születnek, gondoljunk csak Oliver Tree slágerének idegesítően felpumpált változatára, mintha gyorshajtásból született volna:

@jarredjermaine Viral sped up song vs. normal sampled version & orignal: Oliver Tree & Robin Schulz “Miss You” (sped up) did you now the original sample is from Oliver Tree “Jerk”? #viraltiktok #tiktoksound #olivertree #robinschulz #missyou #spedup #spedupsounds #spedupaudios #spedupsongss #spedupsongs #slowed #music #sample #sampled #samples ♬ Miss You (Sped Up Version) - _

Később máshol is megvetheti a lábát ez a funkció, az St1 ugyanis azt ígéri, hogy a nagyobb streaming szolgáltatóknak is fel fogja vetni az ötletet. Az energiacégnek nyomós oka van erre, számításai szerint ugyanis a gyorshajtás csak Svédországban évi 300 ezer tonna extra szén-dioxidot juttat a légkörbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.