Hirdetés

Újra elszabadulhat a baromság: Elon Musk megint esélyt adott Kanye Westnek



|

A milliárdos egy gyűlöletbeszéd ellen küzdő nonprofit szervezetnek is hadat üzent, miközben másodszor is visszaengedte az énekest a platformra.

Hirdetés

A Twittert X-szé átnevező Elon Musk mostanában mintha különösen harcias kedvében lenne, hiszen az elmúlt hónapok során előbb a fizetőssé tett API használatáról lemondó Microsoftot, majd a saját rivális szolgáltatást indító Metát is megfenyegette, hogy peres úton vesz elégtételt tőlük a sérelmeiért.

A jelek szerint azonban a milliárdos nem csak nagy tech cégekkel, hanem már civil szervezetekkel is kész összerúgni a port. Musk ügyvédje, Alex Spiro nemrég a gyűlöletbeszéd ellen küzdő Center for Countering Digital Hate (CCDH) nevű nonprofit csoportnak küldött egy levelet, amelyben azzal vádolja a szervezetet, hogy az valójában a Twitter/X konkurenseit szolgálja a közösségi oldal ellen megfogalmazott kritikáival.

Hirdetés

A CCDH korábban többször is elítélően nyilatkozott azokat a változtatásokat illetően, amit a magát az abszolút szólásszabadság hívének tartó Elon Musk eszközölt a moderálás fellazításával, illetve kutatásokkal igyekezett rámutatni, hogy mennyire elterjedt a gyűlöletbeszéd a mikroblogon. Spiro most azt írta, hogy a Twitter vizsgálja, hogy a CCDH megsértette-e a Lanham-törvény azon  szakaszát, amely tiltja a hamis reklámot.

Musk ezzel párhuzamosan feloldotta az énekes Kanye West, vagyis ye korábban letiltott fiókját, amely azt követően került blokkolásra, hogy az előadó tavaly ősszel több megszólalásában is antiszemita, a nácikkal nyíltan szimpatizáló kijelentéseket tett. West fiókját hasonló okokból már a Twitter régi vezetése is letiltotta, ám Musk - más megosztó személyekkel, pl. Donald Trumppal egyetemben - új esélyt adott neki.

E sorok írásakor egyetlen bejegyzés sincs West 31,6 millió követővel bíró Twitter-profilján, és a leírásában található kanyewest.com weboldal is egy hibás lapra vezet. Az énekes a tavalyi letiltása idején bejelentette, hogy a történtek miatt inkább felvásárolja a konzervatív Parler közösségi oldalt, ám néhány héttel később lefújta az üzletet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.