Hirdetés

Van, ahol már a mesterséges intelligencia javítja a dolgozatokat



|

Nem csak a diákok veszik hasznát az AI-nak, úgymond a másik térfélen is kapóra jön a technológia.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 őszi rajtját követően szinte azonnal özönleni kezdtek a sztorik arról, hogy az OpenAI gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciája milyen hatékony a dolgozatok és esszék megírásában, és hogy ez akár az oktatási rendszer teljes átgondolását is kikényszerítheti.

Habár az óriási reformok egyelőre elmaradni látszanak, a jelek szerint nem csak a könnyű sikerekre vágyó diákok hasznosíthatják a csúcstechnológiás algoritmusok képességeit, egy amerikai államban ugyanis most a dolgozatok javításánál vetik be az AI-t.

Hirdetés

Egész pontosan Texasról van szó, ahol a diákok ezen a héten írják meg a Texasi Állami Akadémiai Felmérés (STAAR) néven futó központosított tesztet, melynek keretében a gyerekek olvasásban és írásban való jártasságát, valamint természet- és társadalomtudományi ismereteit mérik fel. A 2011-ben bevezetett dolgozatot tavaly úgy módosították, hogy több legyen benne a saját szavakkal megválaszolandó feladat, így a javítás is összetettebbé vált, mint a korábbi, feleletválasztós formátum esetében.

A Gizmodo beszámolója szerint a texasi Oktatási Ügynökség (TEA) ezért idén egy új, mesterséges intelligenciás technológiát vet be, amely a nyelvi feldolgozás segítségével képes analizálni a diákok válaszait, az előzetes tesztek alapján pedig végül az emberi felülvizsgálókhoz hasonló jegyeket ad. A TEA szerint a "Automatic Scoring Engine" néven futó technológiának hála 6000 helyett csak 2000 munkatársra van szükség a STAAR-dolgozatok kiértékeléséhez, így 15-20 millió dollár takarítható meg.

Az osztályozó algoritmus ugyanakkor nem mindig önálló, az esetek mintegy 25%-ában emberi felülvizsgálatot kér.  Az adatvédelmi aggályok leszerelésére az oktatási ügynökség közölte, hogy a tanulók válaszaihoz csak a TEA és a technológia két beszállítója, a Cambium és a Pearson nevű cégek férhetnek hozzá, a hatóság weboldalán pedig előzetesen egy részletes bemutatót is közzétettek a hibrid pontozásként is emlegetett megoldás működéséről.

Akit viszont nem bízik a mesterséges intelligenciában, az utólag emberi kiértékelést is kérhet a gyermeke dolgozatához, ám ez koponyánként 50 dollárba, vagyis kb. 18 ezer forintba kerül.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.