Hirdetés

A kriptovaluták bezuhanásával a videokártyák ára is esésnek indult



|

Néhány százalékos csökkenés figyelhető meg az online árakban, de több szempontból is korai lenne az ünneplés.

Hirdetés

Az elmúlt napokban komoly esést produkált a kriptopiac: a tavaly novemberben még 67 ezer dollárnál tetőző zászlóshajó, a Bitcoin árfolyama egészen 34 ezer dollárig zuhant, az egykor az 5000 dollárt súroló Ethereum darabja pedig cikkünk írásakor már csak 2389 dollárt ér.

Nem is kellett sokat várni a bizakodó elemzésekre, melyek szerint a kriptók gyengélkedésével a videokártyák is olcsóbbá válhatnak, mivel a bányászok nem csak kevesebbet vesznek majd ezekből, de meglévő kártyáik egy részét is eladhatják. A Tom's Hardware azóta utánanézett az árak alakulásának, és valóban csökkenést mutatnak a számok.

Hirdetés

A portál néhány GeForce RTX és a AMD Radeon kártya ebayes árát hasonlította össze a decemberi bázist alapul véve. A vizsgálat arra jutott, hogy átlagban 5%-os esés figyelhető meg, de bizonyos modellek (pl. RTX 3090, RTX 3080 10GB) esetében a 10%-ot is átlépte az árcsökkenés.

A prímet a Radeon R X6600 viszi, amiért december 20. és 27. között még átlag 586,89 dollárt kértek az online piactéren, január 17. és 24. között viszont 11,6%-kal olcsóbban, 511,66 dollárért lehetett hozzájutni (nagy kár, hogy a kártya hivatalos fogyasztói ára 329 dollár lenne).

A pezsgőbontás előtt azonban nem árt megjegyezni, hogy az árcsökkenésben a kereslet csökkenése is szerepet játszhat, ami teljesen természetes jelenség a csúcsot jelentő ünnepi időszak elmúltával. Ami azt illeti, a Tom's Hardware táblázata meg is mutatja, hogy szinte az összes kártyából kevesebb fogyott a januári napokban:

Forrás: Tom's Hardware

De nem csak a számok kelthetnek csalfa reményt, hanem maga a kriptohelyzet is, hiszen semmi sem garantálja az árfolyam tartós gyengélkedését. Ezek fényében jobb híján azt javasoljuk a GPU-ra leső vásárlójelölteknek, hogy inkább a gyártóknak higgyenek, akik egytől egyig 2023-ra jósolják a helyzet normalizálódását. A videokártyák iránti kereslet ugyanis nem csak a bányászok miatt magas, a két éve koplaló piac ki van éhezve a GPU-kra, az árak felhajtásából pedig a nyerészkedők is alaposan kiveszik a részüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.