Hirdetés

Az Nvidiának hála már a régi játékaidat is HDR-ben élvezheted



|

Oda is HDR látványt varázsol az új Nvidia alkalmazás, ahol eddig nem volt elérhető.

Hirdetés

A nagy dinamikatartományú kép, vagyis a HDR (High Dynamic Range) megjelenítés a szín- és a kontrasztarány növelésével teszi szebbé a látványt, napjainkra pedig már nemcsak a filmek és a fotózás világában terjedt el, hanem többségükben az újabb játékok is támogatják, már amennyiben erre alkalmas kijelzőkön futtatjuk őket.

Az Nvidia azonban azokra a - zömében régebbi - címekre is gondolt, amelyekben csak a normál SDR minőség érhető el, és egy friss technológia révén most ezekbe is elhozta a HDR látványt.

Ahogy arról külön cikkben is beszámoltunk, a zöld csapat nemrég tette elérhetővé a vadonatúj Nvidia alkalmazás béta kiadását, amely a Control Panel, a GeForce Experience és az RTX Experience összeolvasztásával nagyban megkönnyíti a felhasználók életét a driverek kezelésétől a játékbeállítások konfigurálásán át a különböző AI-szűrők aktiválásáig.

Hirdetés

Az utóbbiak közé sorolható az alkalmazással debütált RTX HDR funkció, amely mesterséges intelligencia segítségével állítja elő a nagy dinamikatartományú megjelenítést az egyébként csak az SDR-t támogató  DirectX 9-es, 11-es, 12-es vagy Vulkan API-alapú címekben. Az alábbi képpár megmutatja, milyen különbségre számíthatunk:

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a funkció csak HDR-kompatibilis monitor vagy tévé megléte mellett élvezhető, az új Nvidia appon túl pedig Windows 11-es PC-re, legalább RTX 20-as sorozatú videokártyára és a legfrissebb GeForce driverre (551.52) is szükség van a használatához. A fejlesztő emellett figyelmeztet, hogy a Windowsban engedélyezni kell a HDR-t és kikapcsolni az Auto HDR funkciót.

Azoknak sem érdemes azonban búsulniuk, akik nem rendelkeznek HDR megjelenítővel, mivel az Nvidia nekik is szállított egy szépítő trükköt a Dynamic Vibrance formájában, ami ha nem is éri el a nagy dinamikatartomány nyújtotta szintet, de valamivel igyekszik vibrálóbbá tenni az SDR játékokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.