Hirdetés

Egy 25 éves videokártyát próbál újratervezni egy megszállott rajongó



|

A 3Dfx a Voodoo 4 kiadása után csődbe ment, de csapata segítségével most megpróbálja feltámasztani a legendás kártyát.

Hirdetés

A '80-as és '90-es években született gamerek még biztosan emlékeznek a 3Dfx nevére, sőt jó eséllyel az ő gépükben is egy Voodoo grafikus chip dübörgött, amikor először beröffentették a Quake-et. A vállalat hatalmas szerepet játszott a 3D grafika elterjedésében, az ezredforduló környékén azonban hibát hibára halmozott, és olyan helyzetbe sodorta magát, hogy az Nvidia felvásárolta, majd nem sokkal később pedig be is zárta konkurensét.

A cég 2000-ben még két kártyát is piacra dobott, a Voodoo 4 4500 és a Voodoo 5 5500-as modelleket, amelyekben 166 MHz-es órajellel dolgozó, 64 MB  SD-RAM-mal megtámogatott VSA-100-as chipek kaptak helyett.

Hirdetés

Egy Oscar Barea nevű rajongó a mai napig nem tud szabadulni a "mi lett volna ha" gondolatától, ezért online aukciókon elkezdte összevásárolgatni az említett kártyákat és chipeket, és ezeket átépítve megalkossa saját Frankenstein grafikus kártyáját.

A VoodooX 3Dfx projekt 2022-ben indult, azóta próbál a chipek alapján működő saját kártyákat építeni Barea. Ezekből sajnos nem sok jó állapotú van a piacon, a gyűjtők pedig komoly pénzeket fizetnek értük (egy soha meg nem jelent, 4 VSA-100 chippel dolgozó Voodoo 5 6000-es kártyáért valaki nemrég 15 ezer dollárt fizetett).

Ennek ellenére Barea és segítői egész jól haladnak, már építettek olyan működő kártyát, ami 160 MHz-es órajellel, 32 MB RAM-mal simán viszi a Quake-et. Ez azért is nagy teljesítmény, mert az eredeti VGA csatlakozó helyett digitális kimeneteket, HDMI és DVI portot is szeretlek a kártyára.

Ha valakit érdekel a projekt jövője, mindenképp érdemes az X-en is bekövetni a mérnököt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.