Hirdetés

ESHARK-trió játékosoknak fülre és kéz alá



|

Gamer headsetet, egeret és billentyűzetet kaptunk tesztre egy olyan márkanév alatt, amelyet talán sokan még nem ismernek, de a tapasztalatok alapján érdemes megismerkedni az ESHARK kiegészítőivel.

Hirdetés

Az e-sport kifejezés szép lassan új marketinges hívószóvá válik azoknál a gyártóknál, akik eddig szimplán gamer hardverek készítőiként definiálták magukat. Mondjuk abban a tekintetben helyénvaló is ezt a formulát alkalmazni, mivel manapság már nem lanpartikra hurcolásszák a fiúk-lányok a látványos gépeket és kiegészítőket, hanem az elektronikus sportokban szeretnének minél jobbak lenni (és persze közben továbbra is fontos számukra, hogy elismerő tekintetek kövessék, ahogy az asztalra pakolják szemkápráztató eszközeiket).

Hirdetés

Emellett az e-sport olyan tekintetben is jól jellemzi az új időket, hogy itt már nem elég, ha egy hardver dögösen néz ki vagy ezer színben villog, hiszen konkrét győzelmek, továbbjutás, dicsőség múlik azon, hogy elég gyorsan reagál-e az egér a kattintásra, vagy a headsetben meghalljuk-e tisztán és időben az oldalról lopakodó ellenfél csoszogását. Szóval amikor e-sportra utaló marketinganyagok közepette esik be egy tesztelendő termék, ez a két szempont a legfontosabb. Legyen menő, könnyen hordozható kívülről, és gyors, megbízható "belülről". Ennek fényében próbáltuk ki az ESHARK billentyűzet-egér-headset trióját is.

ESL-K1 Kodachi billentyűzet

Először a kifejezetten kompakt billentyűzetet bontottuk ki. A kompaktságára a magyarázat az, hogy a numerikus szakaszt levágták a jobb szélről. Mivel hosszában ez a kiegészítő a legnagyobb azok közül, amit magunkkal viszünk egy rendezvényre (hacsak magát a PC-t és a monitort nem pakoljuk el), sokat számít ez a kurtítás, így egy kisebb hátizsákba is simán elfér az ESL-K1.

A 87 anti-ghosting gombbal ellátott billentyűzet egyébként egész masszívan fekszik az asztalon, ami nem is csoda, hiszen 1,015 kilót nyom. Egy-egy normál billentyű 70 grammos, szóval minden szinten robosztus állatfajta, de az tény, hogy játék közben nehezebben csúszik ki a kezeink alól. A háttérvilágítás természetesen gombonként külön kezelhető, 16,8 millió színű RGB, a hátuljából pedig egy 2 méteres, leválasztható USB 2.0 kábel ficcen elő, igényes szőtt borítással.

A billentyűk alatt OTEMU Red kapcsolók dolgoznak, szép hosszú billentyűúttal, határozott leütési érzettel, valóban játékra készen. Sőt, a csomagban négy "csattogósabb" Blue kapcsolót is találunk, amit a szintén mellékelt csere-eszközzel könnyedén átpattinthatunk a megfelelő gombok alá. Na, vajon melyik lesz az a négy? Igen, szinte biztosan a WASD, ezért erre a négy gombra külön finomsággal is készült az ESHARK, a csomagban ugyanis erre a négy gombra piros illetve zöld felületű "kupakok" is találhatóak. Szóval aki ezeket is kicseréli, az tényleg nehezen tévesztheti el ezentúl játék közben az irányokat.

Ha elkészültünk a kedvenc kapcsolóink és billentyűink helyrepattintásával, a Kodachi vezérlő-szoftverben gombonként beállíthatjuk a háttérvilágítást, és máris villoghatunk (szó szerint) a többi e-sportoló előtt. A 33 ezer forintot megközelítő ár persze egy kissé húzós lehet azoknak, akik hagyományos billentyűzetről váltanak, de a mechanikus gamer kategóriában a kínált szolgáltatások és minőség tekintetében teljesen rendben van.

ELS-M1 TANTO egér

A Kodachi billentyűzet mellé dizájnban kiválóan illeszkedik a Tanto egér is, amely külalakra ügyesen egyensúlyozik a futurisztikus és visszafogott között. A sötétszürke, enyhén tapadós felületet a hátsó logo, az alsó díszcsík valamint a középső görgő RGB-je töri meg, ez szintén 16,8 millió színű, és kezelőszoftverből szabályozható. A játékos-esportos szcénában ritka, aki a vezeték nélküli kialakításra esküszik, szóval mi sem botránkoztunk meg az ELS-M1 "drótos" kialakításán, már csak azért sem, mert szintén igényes, szőtt külső borítást kapott az 1,8 méteres vezeték.

Maga az egér 15 dekás, tehát nem is a legnehezebb, de nem is pehelysúlyú, használat közben teljesen megbízhatóan ül a tenyérben és nem is fárasztja a csuklót. A felső két gomb plusz kattintható görgő mellé a bal oldalon kapunk még két gombot a hüvelykujjnak (ebből viszont látszik, hogy a balkezeseknek sajnos nem lesz akkora barátja ez a rágcsáló), valamint az eszköz tetején egy dupla gomb az érzékenység szabályozására. A gombok szintén testre szabhatóak a szoftverben, viszont a felső két gomb már kicsit belóg tenyér alá, legalábbis saját lapát kezeimmel sikerült néha akaratlanul is eltalálni őket.

Az optikai érzékelő 5000 DPI-t tud, és 1000Hz ultrapolling értéke azt jelenti, hogy 1 milliszekundumonként kommunikál a gépünkkel. Ennek megfelelően játék közben valóban pattogós érzetet kelt, semmilyen késleltetést, akadást nem érzékeltünk. A 20G maximális gyorsítás jól hangzik, bár őszintén megvallva ezt sosem fogjuk pontosan megmérni, mindenesetre sosem érződött, hogy egy hirtelenebb mozdulatnál "beragadna" a képernyőn látható reakció, minden apróbb vagy nagyobb mozgást megfelelő dinamikával követett le a karakterünk.

Épp 13 ezer forint alatt állt meg a Tanto egér ára, amit ár-érték arányban teljesen vállalhatónak érzünk a kipróbálást követően.

ESL-HS1 KOTO headset

A Koto egy japán húros hangszer, finom játékstílusra, halk és puha hangokra találták ki úgy egy évezreddel ezelőtt. Ehhez képest egy gamer headsetről azért nem feltétlenül a puhaság és a halk húrrezgések jutnak eszünkbe. Szerencsére az ESL-HS1 halk és hangos környezetet is kifejezetten jól közvetít.

Ehhez egyrészt jól jönnek a teljes fület elfedő, 2 centi vastag párnák, amelyek nagy örömömre valódi bőrből készültek (ráadásul a pontos borítás eco-leather, ami azt jelenti, hogy mérgező kémiai anyagok helyett környezetbarát cserzési folyamattal készítik elő, nagy piros pont jár ezért). Az 50 mm-es hangsugárzók masszív, kiegyensúlyozott hangképet adnak, persze kissé előretolt mély és mélyközép mellett. Hi-fi célokra is egész vállalható, bár azért a Tubular Bells legfrissebb nagyfelbontású masterének hallgatására van ennél szofisztikáltabb (és persze jóval drágább) füles is.

A közel 45 dekás tömeg hosszabb távon sem zavaró vagy fárasztó, bár a párnák alatt a nyári hőségben azért egy idő után fülledt lesz kissé a klíma, de ez szinte minden nagy párnás füles esetén így van (a műbőröknél meg pláne). A fejen átfutó pánt alatti párnázott felület jól eloszlatja a súlyt, szóval attól nem kell félni, hogy egy hosszúra nyúlt e-sport kupa után lefittyed a fejünk a nyakunkról. A füles alján igényesen szőtt burokban futó, 2 méteres kábelt találunk, amelyen tekerős hangerőszabályozó és mute gomb is helyet kapott. Kedves apróság, hogy a dobozban egy 2x3,5mm-1x3,5mm jack átalakítót is kapunk, így PS4-gyel is kompatibilissé válik a Koto.

A mikrofon egyszerű, tripla szegésű jack csatlakozója miatt könnyen le- és felcsatlakoztatható, állítható "antennája" biztosan megáll az általunk hajtogatott pozícióban. A továbbított hang minősége tiszta és érthető, az érzékenysége is megfelelő.

Az ESH-HS1 a cikk megírásakor közel 12 ezer forintos áron szerepelt a viszonteladóknál, ami még egy kicsit olcsóbb is annál, mint amennyit a teszt alapján saccoltunk volna. Ja, és még egy cipzáros keménytokot is kapunk hozzá, szóval el vagyunk kényeztetve teljesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.