Hirdetés

Véget ér egy korszak, leáll a GeForce GTX-ek gyártása



|

Várható volt a lépés, hiszen a sugárkövetés hardveres támogatása köré felépített RTX-márkanév mára teljesen átvette az uralmat az Nvidia kínálatában.

Hirdetés

Az utóbbi időben nagyon kevés szó esett azokról a belépőszintű kártyákról, amelyek egyébként nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a GeForce technológiák a tömegek számára is elérhetők legyen. A kriptoőrület éveiben többször kerültek rivaldafénybe az akár 2-3 generációval korábbi fejlesztéseket tartalmazó vezérlők, de a hisztéria lecsöngése, illetve az AI-robbanás óta mintha már nem is léteznének.

Pedig még mindig ott vannak a webshopok virtuális polcain, igaz nem olyan széles kínálattal, mint a modernebb utódok. Az átlagfelhasználók, különösen a költséghatékony gépet építők számára fontos alternatívát jelentenek, miközben a használt cikkek piacain nagyon jó állapotú, egykori csúcsmodellekre lehet bukkanni GTX jelzéssel. Lehet, hogy csak nyögvenyelősen megy az Alan Wake 2 futtatása, így is rengeteg játékban hozzák az elvárt élményeket, ráadásul sokan valószínűleg egy GTX-szel szerelt PC-ből szálltak át konzolra, megelégelve a játékipar hardverfejlesztési nyomását.

Hirdetés

Lezárul egy történet

Sokaknak a GeForce GTX egyet jelent a csúcsok csúcsával, amiből fokozatosan épült ki a ray-tracing támogatással érkező RTX-ek generációja, a közel 20 éves termékutat nem lehet csak egy legyintéssel lezárni. Szigorúan üzleti szempontból egyébként pont ez fog történni, iparági források szerint az Nvidia leállítja a még futó GTX-lapkák gyártását, a partnergyártók pedig szép lassan kivezetik a 16-os szériát.

Referencia terv alapján gyártott GeForce 7800 GTX az EVGA kínálatában. Szuper kártya volt, amit egy legendás utód követett
Referencia terv alapján gyártott GeForce 7800 GTX az EVGA kínálatában. Szuper kártya volt, amit egy legendás utód követett

A Turing kódnevű lapkára épülő GTX 1650 és 1660 (beleértve ezek különböző kiadásait), valamint a belépőszintre tervezett 1630 helyét vélhetően a 6 GB memóriával megjelent olcsósított RTX 3050 veszi át. Itt azonban szükség lesz majd némi árkorrekcióra, a hetekkel ezelőtt bejelentett újdonság ugyanis jelenleg magasabb árcédulákkal várja az érdeklődőket. A versenytársaknál találni helyettesítő modelleket, de aki a GeForce márka mellett döntött, az Nvidiától vár megoldást a kiüresedő árszegmensre.

Az egyik utolsó kiadás három ventilátorral és pici tuninggal: a GTX 1660 Super szép lassan eltűnik a boltok polcairól, a használt piacon azonban még sokáig elérhető lesz
Az egyik utolsó kiadás három ventilátorral és pici tuninggal: a GTX 1660 Super szép lassan eltűnik a boltok polcairól, a használt piacon azonban még sokáig elérhető lesz

Aggodalomra semmi ok, egyrészt a készletek még kitartanak, másrészt a nyári hónapokra várhatóan lejjebb csúszik az RTX 3050 árazása. Ezzel a váltással elsősorban a DLSS-technológia nyerhet, mind gyártói, mind pedig felhasználói oldalról, használatával a nyers GPU-teljesítményen túli játéksebességek érhetők el, ráadásul a Microsoft az operációs rendszer szintjén kívánja kezelni a képfelskálázási eljárásokat.

A GTX-korszak a kelleténél picit csendesebben, de méltósággal zárul le, aki ott volt már a tűz közelében a 7800 GTX idejében, pontosan tudja, milyen hosszú ez a történet. Számos remek kártya, egyedi túlhajtott verziók, integrált fizikai gyorsítás, 3D-szemüvegek támogatása; régi szép idők. A jövő azonban már itt van, egyre több pletyka kering az RTX 50-es családról, az év második felében várhatóan újabb sebességrekordokkal szembesülhetünk; pénz és fogyasztás nem számít alapon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.