Hirdetés

Egy régi, nagy márkanév tér vissza a PC-piacra



|

A Gateway a PC-k hőskorának egyik fontos márkaneve volt, de jó ideje eltűnt már a színtérről. 2020 azonban a visszatérés éve... legalábbis félig-meddig.

Hirdetés

A Gateway Inc. egy 1985-ben, Dél-Dakota államban alapított, majd Kaliforniába áttelepült amerikai számítástechnikai gyártó volt, legtöbben a PC-i miatt ismerték, de monitorokat, szervereket és komponenseket is kiadtak. Sok fontos esemény fűződik a névhez, például annak idején az első 1000 dollár alatti "márkás" PC is Gateway volt, és a Dell mellett őket tartják a közvetlenül értékesített PC-k úttörőinek is.

Hirdetés

A Gateway termékek egyik ikonikus ismertetőjegye az volt, hogy a gyártó "vidéki" gyökereit hangoztatva tehenek foltjait idéző mintával ellátott kartondobozban érkeztek, a foltos dizájn a cég logójában is megjelent. A márkanév főként az amerikai üzleti szektorban volt ismert és elismert, míg aztán egy randa eset meg nem roppantotta a céget: 2003-ban az amerikai tőzsdei felügyelet indított nyomozást három egykori Gateway-vezető ellen, akiket aztán bűnösnek is találtak, amiért a befektetőknek hamis információkat közöltek a cég hatékonyságáról és sikerességéről, "felfújva" a bevételi számokat.

Végül 2007-ben az Acer vásárolta meg a céget és vele együtt az összes kapcsolódó márkanevet és termékvonalat is, összesen 710 millió dollárért. Utóbbiakat viszont nem használta, a cég alkalmazottait és erőforrásait az Acer saját márkáinak készítésébe vonta be.

Az elmúlt 13 évben nem is bukkant fel a név, most viszont az Acer elérkezettnek látta az időt, hogy az Egyesült Államokban újra felélessze. A tajvani gyártó az Amerikában népszerű Walmart kereskedelmi lánc üzleteivel kötött exkluzív szerződést arra, hogy Gateway termékeket áruljanak. A közlemény szerint a PC-k és tabletek több célcsoportnak is érdekesek lesznek, üzleti PC-k és erős mobil munkaállomások mellett programozóknak és kreatív munkát végzőknek is érkezik külön termékvonal ultravékony laptopok formájában, valamint elérhető árú, tanulók számára ajánlott laptopok is megjelennek.

A laptopok között ugyanúgy lesznek Intel és AMD Ryzen alapúak, Az ultravékony kategóriában már 200 dollártól lesz eszköz és a széria csúcsa 650 dollárig jut el, míg a Creator Series erősebb modelljei 900 és 1200 dollár között kaphatók. A 900 dolláros modellben Ryzen 5 4600H processzor, 8GB RAM, 256GB SSD és NVIDIA 1650 GTX GPU található, a csúcsgép pedig ugyanennyi RAM és tárhely mellett Intel i5-re és NVIDIA 2060 RTX-re épül.

Két androidos tablet is érkezik 70 és 90 dollárért, kifejezetten belépő szintre, Cortex A50 chippel, 1GB RAM és 32GB tárhely társaságában, HD kijelzővel, csak a 8 és 10,1 hüvelykes kijelző a különbség közöttük. Emellett az Acer további Gateway márkás termékeket is ígér az év végéig.

Az viszont viszonylag esélytelen, hogy Gateway márkájú eszközöket Európában is láthassunk, mivel a név mindig is az óceán túloldalán volt igazán ismert, és mifelénk az Acer sokkal sikeresebben promotálhatja a saját logója alatt megjelenő termékeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.