Hirdetés

Elképesztően részletes 3D térképet készített a Google az emberi agyról



|

Az agy 1 köbmilliméteréről készített felvétel hatalmas mennyiségű adattal bír.

Hirdetés

A Google technológiájának köszönhetően soha nem látott részletességgel sikerült háromdimenziós térképet készíteni az emberi agy egy részéről. A kutatók szerint hosszú idő kell a részletes adatok feldolgozásához, hiszen a nagyjából 1 köbmilliméteres felületen több ezer idegsejt és több millió kapcsolódási hely vizsgálható.

A New Scientist beszámolója alapján a térképen a Google összesen nagyjából 50 ezer idegsejtet jelenített meg, ezekhez több százmillió dendrit, vagyis idegsejt-nyúlvány és 130 millió szinapszis kapcsolódik. A háromdimenziós szkennelés eredményeként a Google 1,4 petabyte, vagyis 1,4 millió gigabyte adatot kapott.

Hirdetés

Viren Jain, a Google Reasearch kutatója elmondta, hogy hatalmas az adatkészlet, és egyelőre nem is tudnak figyelmet fordítani minden részére. A feltérképezés folyamatát az emberi genomhoz hasonlította, amelyet 20 év alatt sem tudtak minden részletre kiterjedően megvizsgálni a kutatók.

A kutatás projektjét a Harvard tudósa, Jeff Lichtman kezdeményezte a csapatával, amikor lehetősége adódott egy 45 éves nő agyának egy apró részét tanulmányozni. Az epilepsziában szenvedő nőt megműtötték, és eltávolították a hippokampusza bal oldalát. A műtét során egy kis darab egészséges szövetet is eltávolítottak az orvosok, a kutatócsapat pedig ezt a mintát vizsgálhatta.

A kutatócsapat szerint több izgalmas dologra is bukkanhatnak a térkép vizsgálata során, azt pedig már megállapították, hogy létezik 20 szinapszisos kapcsolat két idegsejt dendritje között - korábban úgy tudták, hogy legfeljebb 2-4 ilyen kapcsolatot alkothatnak.

A Google agyi térképe egyébként bárki számára publikusan elérhető, ha valaki szeretné tanulmányozni a felvételeket, vagy csak kíváncsi arra, hogy mutat a világ jelenlegi legrészletesebb, emberi agyról készült felvétele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.