Hirdetés

Ez a pendrive 200 évig tárolja az adatokat, viszont van egy nem kis gond vele



|

Nem ezen fogjuk tárolni kedvenc lovaglós videóinkat, az már biztos.

Hirdetés

Az USB-s pendrive-ok az adattárolás kézenfekvő eszközei, viszont többnyire csak ideiglenesen hordozunk rajtuk különböző fájlokat. Egy vállalat most teljesen más oldalról közelítette meg a felhasználhatóságot, és piacra dobott egy olyan USB-s tárolóeszközt, ami arra van kitalálva, hogy minél hosszabb ideig - akár 200 évig is - megőrizze a rámásolt adatokat.

Az egyetlen bökkenő, hogy a pendrive mindössze 8 kilobájtnyi adat befogadására képes, ami lényegében néhány oldalt jelent egy szabványos szöveges fájlban. Bár a kapacitása szokatlanul kicsinek tűnhet, ez egyáltalán nem véletlen. A pendrive gyártója, a német Machdyne ugyanis az iparági sztenderdnek számító soros adathozzáférés, az úgynevezett NAND flashmemória helyett egyetlen ferroelektromos RAM-chipet (FRAM-ot) szerelt az eszközbe.

Hirdetés

Az FRAM ferroelektromos kondenzátorokat használ, melyek egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell őket rendszeresen frissíteni ahhoz, hogy megtartsák töltésüket. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megfelelő körülmények között az adatok akár 200 évig is az eszközön maradhatnak. Ez lényegesen hosszabb a legtöbb fogyasztói tárolóeszköznél, amiknél jobb esetben 10 évnyi biztonságos adatmegőrzésre számíthatunk.

Az FRAM hátránya, hogy nagyon kevés cég gyártja, míg előállítása lényegeseb drágább a flash és DRAM memóriáknál. Bár ennek tükrében nem tűnik olyan soknak a 29,95 eurós (nagyjából 12 ezer forintos) árcédula, érdemes szem előtt tartani, hogy 8 kilobájtnyi FRAM-ról beszélünk. Az adattárolót elsősorban jelszavak, illetve kulcsfontosságú adatrészeletek tárolására tervezték - ezek pedig kényelmesen elférnek az eszközön.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.