Hirdetés

Ez a vadnyugat, ahol mindenki optimista - kint voltunk a Computex 2024-en



|

Épp, ahogy vártuk: a Computex 2024 kiállításon minden, még a perifériák világa is a mesterséges intelligenciáról szólt, de a sok előadást végighallgatva már most látszik, hogy az AI-csata még messze nem lejátszott.

Hirdetés

Az előzetes várakozásokhoz képest közel kétszer annyi, 90 ezer IT-szakember volt kíváncsi az idei COMPUTEX kiállításra, amelynek fontosságát az is jól mutatta, hogy a chipóriások egymást félrelökve igyekeztek megkaparintani a legjobb sajtótájékoztató-időpontokat. Végül az AMD diadalmaskodott, így Lisa Su, a cég vezérigazgatója nyithatta meg a 2024-es kiállítást, de egy ügyes trükkel beelőzött az Nvidia vezére (és nem mellesleg Lisa Su távoli rokona), Jensen Huang, aki egy nappal előbb kijelentette, hogy

az Nvidia nyerte meg az AI-versenyt.

Nos, a rákövetkező napokban ehhez a kijelentéshez volt néhány hozzáfűzni valója a konkurenseknek is, mint például a már említett AMD-nek, az Intelnek, az Arm-nak vagy akár a MediaTeknek. Mindegyik gyártó 1,5-2 órában igyekezett bebizonyítani, hogy az ő megoldása bizony sokkal jobb, mint az összes többié, de azért a hadakozás mellett néhány fontos együttműködést is bejelentettek, ami valóban előre lendítheti a mesterséges intelligencia fejlődését.

Hirdetés

A másik AI-ja mindig rosszabb

A mesterséges intelligencia nagyfokú térnyerése beindította a chipgyártókat, akik rekordidő alatt építettek be dedikált NPU-t újabb központi egységeikbe, vagy ha már volt nekik ilyen, akkor drasztikus fejlesztésbe kezdtek. Az aktuálisan megjegyzendő új mérőszám a TOPs (vagy TOPS), amivel a mesterséges intelligencia rutinokat dedikáltan gyorsító modulok teljesítményét írják le.

A Copilot+ PC-k uralták az egész Computexet
A Copilot+ PC-k uralták az egész Computexet

A Microsoft megteremtette az alapokat azzal, hogy kikötötte, minimum 40 TOPS sebességű NPU szükséges ahhoz, hogy egy PC-t Copilot+-kompatibilisnek lehessen tekinteni - csak akkor lesznek elérhetők az extra funkciók is, mint például a Recall. Az Intel és a Qualcomm teljesítették is a kötelező minimumot, amit az AMD az új AMD Ryzen 9 AI CPU-kal le is pipált: ezek a CPU-k már 50 TOPS-ra képesek. Ez azonban még csak a kezdet és ha jobban megnézzük, ennél sokkal többre lesz szükség.

Az AI-verseny jó, mert lehet könnyen érthető, látványos grafikonokat gyártani
Az AI-verseny jó, mert lehet könnyen érthető, látványos grafikonokat gyártani

Az Nvidia GeForce RTX GPU-k Tensor magjai például többszáz TOPS-ra képesek, az ősszel érkező Intel Lunar Lake kódnevű Core Ultra CPU-k pedig szintén 100 TOPS feletti AI-gyorsítási tempóra lesznek képesek. Könnyen érthetőnek tűnik? Nos, korántsem az, ugyanis számít az adatformátum pontossága (FP vagy INT 32/16/8/4), valamint az is, hogy ez kombinált TOPS, vagy egy gyorsító képes-e rá önmagában. Az Intel Lunar Lake például a CPU, NPU és iGPU együttes erejét összeadva lesz csak képes 100 TOPS fölé menni.

Az AMD és az Arm is belerondíthat az Intel nagyravágyó terveibe
Az AMD és az Arm is belerondíthat az Intel nagyravágyó terveibe

A hardvergyártók tehát őrülten fejlesztenek, komoly versengés folyik, ám a nagy gond az, hogy egyelőre a legtöbb külön-külön SDK-kat és API-kat igyekszik ráerőltetni a szoftverfejlesztőkre. Ez márpedig nagy gond, különösen úgy, hogy az Nvidia a szokásos játékot játssza: a többieket valamivel megelőzve érkezett a harctérre, ezért sok fejlesztőt sikerült a zárt szabványai mellé állítania. Ennek eredményeként ma már több mint 500 alkalmazás és játék támogatja az Nvidia szabványát. Miután azonban ezek a technológiák zártak, csakis Nvidia hardverrel lehet megtapasztalni a száguldást. Ami ennél is nagyobb baj, hogy a cég szinte minden erejét arra összpontosítja, hogy ugyanez történjen a szerverek világában is.

Márpedig az Nvidiának jelenleg korlátlan pénze és óriási befolyásoló ereje van az AI-hadszíntéren.

A másik oldalt sem kell azért félteni: az Arm az energiatakarékos és kiváló hatékonyságú megoldásaival, az AMD az elérhető árú gyorsítóival, az Intel pedig új Xeonokkal, a dedikált szerveroldali AI-gyorsító Gaudival és továbbra is nagyon erős iparági kapcsolataival igyekszik megvetni a lábát az új, AI-val fűszerezett jövőben.

Rengeteg iparági óriás neve látható itt, csak egy hiányzik: az Nvidia logója
Rengeteg iparági óriás neve látható itt, csak egy hiányzik: az Nvidia logója

Az új termékeken és az csipkelődésen túl azonban egy nagyon fontos tényező is megfigyelhető volt a nagyobb chipgyártók előadásaiban. Ez pedig nem más, mint a nyitott szabványok fontosságának hangsúlyozása, amit egyedül az Nvidia előadásán nem hallottunk. Az Intel, az AMD és az Arm is kiemelték az Ultra Ethernet Consortiumot, valamint az Ultra Accelerator Linket (UALink), amik az AI-szerverek világában lehetnek fontos tényezők.

A PC-gyártók bizalmat szavaztak az Arm-alapú Copilot+ PC-knek
A PC-gyártók bizalmat szavaztak az Arm-alapú Copilot+ PC-knek

Arm az x86-világ ellen

Az Intel nem rejtette véka alá terveit: 2025 végére 100 millió AI PC-t kíván értékesíteni, amiből a mostani pillanatig 5 milliót már le is szállított. Viszont ez nem lesz olyan egyszerű menet, ugyanis az AMD is rákapcsolt, új AMD Ryzen AI processzorai pedig meggyőzték a notebook-gyártókat (mindegyik teljes termékskálát mutatott be az új CPU-kra építve), az asztali PC-k világában pedig immáron Zen 5-alapú CPU-kal töretlenül erősödik az AMD AM5 platform. És ha ez még nem lenne elég, a Qualcommal az Arm is beszállt a Windows PC-k világába.

Taipei-ben már a metróban is a Snapdragon X Elite SoC-t hirdetik
Taipei-ben már a metróban is a Snapdragon X Elite SoC-t hirdetik

Sőt, nemcsak, hogy beszállt, egyenesen kijelentette, hogy 5 éven belül az AI PC-k piacának 50%-át ők fogják uralni. A Snapdragon X Elite SoC az egyik első lépés ebbe az irányba. Az alacsony fogyasztás és natív OS-támogatás mellett itt is kapsz dedikált NPU-t, vagyis a Copilot+ PC szabványnak megfelelő gép építhető az új SoC-k köré.

Az új Zen 5-alapú CPU-k jelentősen erősebbek, így nagyon kell az Intelnek sietnie a Lunar Lake-kel
Az új Zen 5-alapú CPU-k jelentősen erősebbek, így nagyon kell az Intelnek sietnie a Lunar Lake-kel

A komponenspiac nem halott, csak pihen

A legkevesebb újdonságot talán a komponensek piacán lehetett látni. Persze akadtak szép házak, vagy innovatív hűtés, de új processzorcsaládot csak az AMD mutatott be, alaplapból pedig mindössze az AMD 870-es széria volt említésre méltó. Vadonatúj videokártya ezúttal nem érkezett egyik chipgyártótól sem, a PCIe 5.0-s SSD-k még mindig ritkaságszámba mennek, a DDR5 memóriamodulok pedig még mindig csak extrém tuninggal képesek 10 000 MT/s fölé gyorsulni.

De ami késik, nem múlik. Az új AMD CPU-k kétszámjegyű IPC-növekedést ígérnek, ősszel érkeznek az Intel új generációs asztali CPU-i, és év vége felé a GPU-k világában is lesznek új szereplők. Ha lehet hinni a pletykáknak, még a GeForce RTX 50-es modellek előtt megkapjuk az RDNA 3+-alapú AMD Radeonokat, valamint az Intel Arc Xe2 Battlemage chipekre épített VGA-kártyákat.

Óriási volt az érdeklődés, az idei Computex minden várakozást felülmúlt
Óriási volt az érdeklődés, az idei Computex minden várakozást felülmúlt

Az első lépésen túl

A COMPUTEX 2024 mindenképpen érdekes és fontos kiállítás volt: bebizonyosodott, hogy az IT-ipar korántsem gyengélkedik, és a cégeknek van jövőképük, amiben hisznek, és amiért mindent megtesznek. Ez természetesen az AI, aminek előnyei bizonyíthatók (lesznek) a felhasználók számára, a cégek számára és új szintre emelhetik a számítástechnikát, valamint életminőségünket is. Hogy ez mikor jön össze és pontosan hogyan, azt viszont még senki sem tudja biztosan. Az első lépést megtettük, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy érettnek nevezhessük az AI-t, amiért már jelenleg is mindenki megőrül.

Helyszíni tudósításunk a COMPUTEX szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.